Джулиан Асанж беше наречен "жалък нищожен червей" от държавния министър в британското министерство на външните работи Алън Дънкан, според когото основателят на "Уикилийкс" трябва да напусне еквадорското посолство в Лондон и да се предаде на британското правосъдие, предаде Ройтерс.

От юни 2012 г. Асанж живее в посолството, след като отиде там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където да бъде разпитван заради обвинения в сексуални посегателства, които той отрича.

През май миналата година шведското разследване беше прекратено, но срещу Асанж, който се намираше под гаранция, когато отиде в посолството, има издадена заповед за арест от британските власти за нарушаване на условията на гаранцията и тя следва да бъде изпълнена, ако той излезе извън пределите на дипломатическата мисия.

"Голямо съжаление буди фактът, че Джулиан Асанж все още е в еквадорското посолство", каза Дънкан в отговор на въпрос за Асанж по време на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на общините. "Крайно време е този жалък нищожен червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие."

Засега Асанж не е отговорил на запитване за коментар, изпратено му на имейл адрес, който често използва, за да разпространява съобщения до медиите.

Той твърди, че обвиненията в сексуални посегателства в Швеция са безпочвени и че истинската причина за проблемите му е фактът, че сайтът "Уикилийкс" е публикувал американски дипломатически и военни тайни. Асанж се опасява, че ако се предаде, това ще доведе до екстрадирането му в САЩ.

Той гледа на себе си като на жертва на произвол, при който според него на практика е държан под стража в еквадорското посолство - описание на ситуацията, което британските власти отхвърлят, заявявайки, че той доброволно е отишъл там и може да си тръгне, когато поиска, ако е готов да понесе последствията от действията си.

През миналия месец британски съд отказа да прекрати делото срещу Асанж за нарушаването на гаранцията и заяви в мотивите си, че той е "човек, който иска да диктува свои условия на правосъдието".

През октомври 2015 г. британската полиция изтегли постоянните си постове пред посолството, но заяви, че ще продължи да действа, за да арестува Асанж, ако той напусне сградата, само че този път "под прикритие", съобщава БТА. Тогава полицията каза, че за охрана около посолството са били похарчени около 12,6 милиона британски лири.