Британската автомобилна група Jaguar ще се обедини с Waymo, за да разработи изцяло автономна версия на новия си модел I-PACE от високия клас електрически автомобили. Той е предназначен за безпилотни таксита на филиала на Google, предаде Асошейтед прес.

Тази новина идва точно след скорошния фатален инцидент с автономен автомобил на Uber - големия конкурент на Waymo в този сегмент и засили безпокойството около тази технология, която е сочена за бъдещето на транспорта. 

Според това "многогодишно" споразумение Jaguar и Waymo "ще разработват заедно първия автономен електрически автомобил от високия клас, който е предназначен да се използва за безпилотните автомобили на Waymo", се посочва в комюнике на Jaguar Land Rover.

Производителят представи в началото на месеца изцяло електрическия си модел I-PACE. Той вече е достъпен във Великобритания при цена от 71 300 евро и разполага с някои възможности за самостоятелно шофиране, подобно на моделите на американската компания Tesla.

В този случай колата ще бъде изцяло автономна благодарение на технологията на Waymo.

"Новият автономен модел Jaguar I-PACE съчетава иновативния дизайн на Jaguar с революционната технология на Waymo", заяви филиалът за автономно шофиране на Alphabet, компанията-майка на Google. 

Автономният I-PACE "ще започне да бъде тестван в нашия автомобилен парк през тази година", преди да се пристъпи към едно по-сериозно разпространяване, уточнява представител на Waymo, компанията която ще пусне самоуправляващи се таксита през тази година. 

Властите в Аризона забраниха на Uber да тества безпилотни автомобили по пътищата на щата след инцидента в предградие на Финикс в средата на март, при който загина пешеходка.

След трагедията Uber обяви, че спира тестването на самоуправляващите се автомобили на обществени места, докато се води разследването. 

На 18 март безпилотен автомобил на компанията Uber Technologies удари 49-годишна жена, която впоследствие почина. Зад волана е имало оператор.

Спирането на тестовете в естествени условия на безпилотните коли на Uber може да спре програмата му за автономни автомобили, тъй като тестването им на обществени места са необходими за усъвършенстване на технологията. Компанията обяви, че временно спира тестовете на безпилотни автомобили в Питсбърг, Сан Франциско, Торонто и района на Финикс.