Полша сключи днес най-скъпата оръжейна сделка в историята си, предаде Ройтерс.

Става дума за закупуването на ракетна система за защита "Пейтриът" на стойност 4,75 милиарда долара, производство на концерна "Рейтиън". Така Варшава ще модернизира въиръжените си сили пред лицето на недружелюбната Москва.

"Това е изключителен исторически момент. Това е влизането на Полша в изцяло новия свят на най-модерната технология, модерните оръжия и средства за защита", заяви полският президент Анджей Дуда на церемонията по подписването.

Полша, която е членка на НАТО, ускори усилията си да подобри въоръжението си след руската анексия на Крим през 2014 г. и подновеното военно и политическо надуване на мускули в региона. Две трети от полското въоръжение е от времето, кокато страната бе част от Варшавския договор.

Сделката за "Пейтриът" трябва да успокои Полша, която е в напрегнати отношения с Вашингтон - главния й съюзник в НАТО. Причина е приетият от Варшава закон, предвиждащ затвор за всеки намек за съучастие на Полша в холокоста.

Според Вашингтон законът нарушава свободата на словото. А Израел твърди, че той се равнява на отричане на холокоста - обвинение, което Полша отрича.

Подписаното днес споразумение е за 4 комплекса "Пейтриът". Варшава преговаря с Вашингтон за закупуването на още такива системи, нов 360-градусов радар и евтина ракета прехващач като част от втора фаза на сделката.

"Очакваме Полша бързо да пристъпи към втората фаза", заяви по телефона за Ройтерс Уес Кремър - президентът на "Рейтиън".

Сделката ще позволи на Полша да извършва въздушни и ракетни отбранителни операции заедно със съюзниците си от НАТО Холандия, Германия, Испания и Гърция, които вече разполагат със системи "Пейтриът", изтъкнаха от Държавния департамент на САЩ.