Дойде моментът, когато Сърбия трябва да повика Русия да се включи активно в процеса на разрешаване на косовския въпрос, заяви сръбският министър за иновации и технологическо развитие Ненад Попович, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.

„Само с включването на Русия в диалога можем да обезпечим сигурността на сръбския народ и защитата на сръбските интереси в Косово. До тогава и до изпълняването на задължението за формиране на Общност на сръбските общини, Сърбия трябва да прекрати диалога със сепаратистите“, заяви Попович и осъди категорично ареста и ескпулсирането на директора на канцеларията за Косово на сръбския парламент Марко Джурич, предава "Фокус". 

Той оцени, че „Сърбия няма по-искрен и близък съюзник от Русия“, което, според него, е доказал и разговорът на сръбския президент Александър Вучич с руския му колега Владимир Путин в понеделник вечерта.

„Призовавам сръбския народ да се обедини около ръководството на страната и политиката на отбрана на държавния суверенитет, защото сега са ни нужни единство, солидарност и храброст“, заяви Попович. Той изтъкна, че за президента на Сърбия и сръбското правителство „Косово винаги е било, е и ще бъде сърцето на Сърбия“.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай, в изказване пред медиите в Прищина, призова Сърбия да спре да нарушава териториалния интегритет на Косово.

Той направи коментарите си ден, след като косовската полиция арестува и депортира директора на канцеларията за Косово и Метохия на сръбския парламент Марко Джурич за това, че е навлязъл нелегално в територията на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express. Коментирайки ареста на Джурич в Косовска Митровица, Харадинай заяви, че косовското правителство е предупредило Джурич да не влиза в Косово без разрешение, но той е предпочел да предизвика Прищина.

„Явно е дошло времето да кажем ясно, че никой не трябва да изпробва търпението ни. Време е за диалог и трябва да седнем на масата за преговори. Видяхме какво се случва и до какво може да доведе липсата на комуникация“, заяви Харадинай.

„Казвахме на Джурич да не влиза в Косово по различни канали в понеделник. Той можеше да влезе в Косово през всеки друг ден, но не и в понеделник“, продължи косовският премиер. В коментар за оттеглянето на „Сръбска листа“ от неговото правителство след инцидента с Джурич, Харадинай заяви, че няма никакво намерение да си подава оставката, тъй като е получил подкрепа от други депутати за продължаване на дейността на правителството му. 

Арестът на Джурич.

Сръбският президент Александър Вучич коментира, че инцидентът в Косово се разминал без жертви благодарение отговорността на сърбите пред сръбската РТС, цитирана от TACC.

„На нас ни бяха съвършено ясни намеренията на Прищина, цялата северна част на автономния район (Сърбия не признава автономията на Косово – бел. ред.) беше обкръжена от косовски сили. Те създадоха пълен кръг с ясна цел – провокация, в която като чудо няма загинали благодарение на отговорността на сърбите, които се съпротивляваха с голи ръце. Не защото нямат оръжие, а защото не искаха да го използват. Успяхме да запазим хладнокръвие и да реагираме мирно, ние запазихме мира, стабилността и им дадохме да завземат северната част на Косово“, заявява сръбският президент.