Общините имат срок от 3 месеца, за да решат решават кои язовири да прехвърлят към новото държавно предприятие, което се създава, за да стопанисва водоемите, които местните власти не могат да поддържат. Новата държавна фирма ще поеме и останалите държавни язовири.

Това са част от подготвените промени в законодателството, прод на шест министерства и Агенцията за метрологичен и технически надзор и представени от вицепремиера Валери Симеонов в Министерския съвет. Освен поредната държавна фирма, създава се и специализирано държавно търговско предприятие, което ще се занимава с поддръжката и ремонтните дейности на язовирите.

След изтичането на тримесечния срок, едно от търговските дружества към Министерството на икономиката ще поеме буферно поддръжката на водоемите, докато държавното предприятие бъде създадено. Промените в закона предвиждат класифициране на язовирите по два основни фактора - големина и опасност.

Включени са и текстове за стопанисване на дигите и прилежащата територия на язовирите, както и дефиниция на понятието язовир.

"Формулирахме промените за обхват, контрол, поддръжка и ремонтни дейности на всички язовири. В резултат от усилията на Агенцията по метеорология 6000 са установените язовири, установена е и тяхната собственост. Нещо, което в последните 26 години беше тера инкогнита. Промените ще бъдат внесени в парламента веднага след Великден", каза Валери Симеонов.

НЕК досега стопанисваше едни от най-големите язовири, но без да ги управлява, тъй като до момента статутът им не беше уреден. С промените това ще се изясни, обеща министърът на енергетиката Теменужка Петкова.