Задочен диалог на тема "Русия" и трябва ли България да изгони руски дипломати, както направиха повечето страни от ЕС, си заформиха за втори пореден ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветатов и председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Причината за експусиране на дипломати на Владимир Путин е случаят с отравянето на бившия разузнавач Скрипал и дъщеря му с  новичок. Според Великобритания зад нападението стои Русия. 

Цветанов повтори в кулоарите на Народното събрание тезата си от снощи пред бТВ, че "България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия". Той поясни, че е имало единна позиция на лидерите на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия, както и обща позиция, че всички държави от ЕС са солидарни с Великобритания.

„Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт“, каза още Цветанов.

Изявлението му дойде малко след като бе провел разговори с отделни депутати от коалиционния партньор "Обединени патриоти". Още вчера Сидеров анонсира, че ще говори пред медиите днес в 11 ч., но изявлението му бе отложено. В сряда вечерта лидерът на "Атака" излезе с остра декларация срещу Цветанов и намеците му, че България може да се присъедини към акциите по експулсиране на руски дипломати. Възмути се и че редактор на предаването "Лице в лице" му отказал пряко включване за отговор на зам.-председателя на ГЕРБ в ефир.

След като повтори тезата си за нужда от действия, Цветанов каза още, че „днес ще има разговори министър-председателят, след това предполагам, че може би ще има действия, които ще бъдат публично оповестени“. По думите му Европа няма да ни прости, ако се въздържаме от реакция.

Проявата на Цветанов провокира все пак Сидеров да говори в кулоарите на свой ред. Въпреки острия му тон в сряда вечерта той днес в по-спокоен тон обяви, че трябва да се свика Коалиционен съвет, на който да бъде чута позицията на премиера Бойко Борисов по темата "Скрипал" и какво трябва да е поведението на България в създалата се ситуация. 

"Ще се консултираме, ще направим Коалиционен съвет, час по-скоро трябва да стане това, ще потърсим връзка с премиера и се надявам днес или най-късно утре той да се състои", заяви Сидеров. И добави:

"Надявам се и съм убеден, че здравият разум на министър-председателя няма да позволи грешни действия."

Лидерът на "Атака" обяви, че е грешка да се правят изказвания по темата, преди да се е чула позицията на Борисов, защото "България трябва да има балансирано поведение". И повтори:

"Пак ще призова хората от екипа на министър-председателя да се въздържат от излияния за солидарности, чувства и страсти, защото те са вредни за страната."

Не било "природен катаклизъм", добави той. По същество Сидеров изрази следната позиция:

"Великобритания напусна ЕС, Русия не е член на ЕС - защо България трябва да взема страна в конфликт, в който има неизяснени обстоятелства?"

До приключването на преговорите за "Брекзит" Обединеното кралство все още е пълноправна и пълноценна част от ЕС и ще бъде такава поне през следващите две години.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" отказа да коментира факта, че Цветанов води разговори с отделни представители на "патриотите". Сидеров не отговори на въпрос и дали "Атака" има място в управлението, ако България предприеме действия по експулсиране на дипломати от Русия, каквито намеци прави Цветанов, само повтори, че е нужен коалиционен съвет "днес или най-късно утре".

По-рано през деня Кристиан Вигенин от БСП поиска премиерът Бойко Борисов да се яви в Народното събрание и да запознае депутатите с обстоятелствата около отравянето на Скрипал, представени от Великобритания, и каква е позицията на България. Социалистите са склонни изслушването на Борисов да е на закрити врати. До момента няма индикации Министерският съвет да е реагирал на този призив.