Американски медии водят списък с лица, попаднали под критиките или обидите на Доналд Тръмп преди и след избирането му за президент. Седмица след седмица списъкът става все по-дълъг. Липсва единсвено името на руския президент Владимир Путин.

Тръмп запази мълчание, след като в понеделник САЩ изгониха 60 руски дипломати. Така става все повече ясно как да се нарече парадоксът Тръмп – Путин: реториката на президента на САЩ и действията на неговото правителство са в противоречие.

Изговането на дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл са резултат от продължително развитие.

Още миналото лято американското правителство нареди затварянето на руското консулство в Сан Франциско. Така руснаците вече нямат присъствие на Западното крайбрежие.

Защитниците на Тръмп твърдят, че, в сравнение с прешественика си Барак Обама, той води по-твърда политика спрямо Путин. Като един от примерите те сочат решението на американското правителство от края на 2017 г. да се продадат на Украйна оръжия на стойност от 47 милиона долара, включително 210 ракети. След избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. правителството на Обама отказа да доставя на Киев смъртоносни оръжия.

И в Сирия правителството на САЩ рискува конфронтация с Русия. Всичко започна през пролетта на 2017 г. с бомбардировка на летищен комплекс на сирийския диктатор Башар Асад, чийто съюзник е Путин. През февруари т. г. последва въздушно нападение, погубило руски наемници в Сирия.

Под натиска на Конгреса американското правителство реагира на кибератаките и опитите на Русия да повлияе на президенските избори през 2016 г., като американското финансово министерство наложи миналата седмица санкции спрямо 19 руски граждани и организации.

Всяка от тези стъпки беше предприета без изявления от страна на Тръмп.

Така наблюдатели във Вашингтон гадаят дали е налице обхватна стратегия за отношенията с Русия. В националната стратегия за сигурност на правителството на Тръмп Русия, както и Китай, са категоризирани като “ревизионистка власт”, но няма отговор доколко Тръмп се съобразява със стратегически документи. Прави впечатление и разнобоят между думи и дела.

Има различни опити да се обясни отказът на Тръмп да критикува Путин. Първият е от времето, когато Тръмп обяви кандидатурата си за президент на САЩ и публично се възхищаваше на Путин. Правеше го така, както и по отношение на мнозина автократи. Те бяха на една и съща вълна, доказа го и Тръмп с твърдението си, че с Путин ще се разбира добре.

След като Путин поздрави Тръмп за избора му за президент на САЩ, представител на американското правителство заяви, че президентът Тръмп е убеден – по-добри отношения между двете страни са възможни, едва когато се подобрят отношенията между двамата лидери.

Благослокнните към Тръмп смятат, че той води двойна стратегия – твърда политика на правителството му и личен флирт с Путин.

Като кандидат за президент на САЩ в първата си реч по въпросите на външната политика Тръмп заяви: “Като нация трябва да сме непредвидими.”

Що се отнася до Русия, това му се удава.

...

Алън Касиди е кореспондент във Вашингтон на швейцарски и германски издания, включително на мюнхенския всекидневник “Зюддойче Цайтунг”, откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.