България няма да предприема мерки по експулсиране на руски диполомати заради случая "Скрипал".

Такова решение е било взето след провелия се днес Съвет по сигурността към Министерския съвет, съобщи лично премиерът Бойко Борисов.

"Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Направихме Съвета с всички служби, представители на президентството, извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или четири седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация", заяви Борисов.

"Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация", допълни той. - "В същото време има ясно решение, че г-н Коцев ще е тук за една седмица. На 8-и, след великденските празници, ще се завърне в Москва, където прави голяма изложба на Светлин Русев."

От думите на Борисов се разбра още, че причината за свикването на днешния Съвет по сигурността е в "ескалацията на напрежението, независимо че на няколко пъти още от Брюксел изказахме своята теза и обяснихме как ще действаме". 

"Показали сме на практика своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет трябва да запазим канала за комуникация така, както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза и в нашите задължения. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Дори когато имаше студена война, нещата бяха далеч по-кротки и спокойни с разделителни линии и със сфери на комуникацията", повтори Борисов.

"От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно в наше съседно Косово продължава ескалацията и продължава да се говори в разговорите на президента Путин с президента Вучич за действия, които ми напомнят тези отпреди 20 години. Пази Боже, да се случи подобно нещо пак на нашите граници. Действията на Турция, конфликта им с Гърция, не виждам как и Кипър ще го решат за икономическата зона, тъй като находищата са големи. Тлеещият конфликт, който по никакъв начин не е разрешен в Украйна – това са все неща в нашия регион", изложи международното положение премиерът.

В БСП приветстват, в ГЕРБ - почти

Докато в Министерския съвет течеше брифинг, в парламента се бе събрал председателски съвет по предложение на левицата. Както Клуб Z писа, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска Народното събрание като институция да излезе веднага с позиция, че България няма да гони руски диполомати и да се предложи за посредник между ЕС и Русия. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде отпор, като повтори тезата си от изминалите дни, че трябва напълно да се солидаризираме с държавите от ЕС и извън него, които заявиха ясно позициите си.

Решението на Съвета по сигурността свари лидерите на парламентарните групи на излизане от председателския съвет. Парадоксално - Нинова се оказа по-доволна от представителите на ГЕРБ.

"Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме нужда, както той казва, от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия", посочи Нинова.

Цветанов пък изтълкува решението на правителството като правилно и като даващо възможност при доказана вина на Москва за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия България да експулсира руски дипломати.

"Премиерът Борисов оставя възможност след допълнителни доказателства да имаме промяна на позицията", каза Цветанов.