България нямала достатъчно данни за руската роля в покушението срещу Скрипал. Това не е изненада, защото ние сме традиционно бавни в изясняването на факти за действия на руските служби: все още нямаме "достатъчно доказателства" даже за убийството на Георги Марков. По-тревожното е, че този, който мижи, няма никога да види истината.

Руски двоен агент е поразен с руски нервнопаралитичен газ след поредица от мистериозни убийства на руснаци в Лондон. Службите на страна съюзник, ключов наш партньор в областта на сигурността, са убедени в руската връзка и дават доказателства. Ние обаче предпочитаме да приемем руската позиция, според която "достатъчно доказателства все още няма".

Наред с това Борисов иска да е "посредник" между ЕС и Русия по случая, тъй както според него "посредничи" в контактите с Ердоган.

Първо, понятието "посредник" в случая е крайно неудачно, защото ние сме част от ЕС, а не трета неутрална страна.

Второ, с Ердоган Борисов помага да се защити ОБЩАТА позиция на ЕС. Поради добрата лична комуникация с турския лидер нашето участие в преговорите между ЕС и Турция е наистина ползотворно. С Русия Борисов не иска да защитава обща позиция на ЕС, а да е трета страна между Русия и Съюза. Нещо повече, България не способства за постигане на обща позиция на ЕС, а остава в маргинално, периферно малцинство. Единственият ефект от тази политика ще е затвърждаването на мнението на мнозина - т.е. на основните ни партньори в ЕС и НАТО, че сме потенциален "троянски кон" на Русия.

Да, отношенията на Европа с Русия се обтягат. Но случаят "Скрипал" все пак е от различна категория, сравнен с руското влизане с войска на територията на суверенна държава и анексирането на част от нея през 2014 г. Експулсирането на дипломати е елемент от дипломацията - противоправното нахлуване с войска не е. Нито отравянето на хора с високотехнологична твоя разработка.

Заради подобни действия Русия изпада в международна изолация. Ние обаче се грижим тя да не е пълна.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов.