Пхенян подготвя пореден ядрен опит, съобщи днес японският външен министър Таро Коно, цитиран от агенция Киодо и от ТАСС. 

"Северна Корея с всички сили подготвя следващ ядрен опит и понастоящем изкарва грунт от подземния тунел, където бе извършен предишният опит", каза той.

Засега няма обяснение откъде министърът има тази информация. 

През септември миналата година КНДР извърши шестия си ядрен опит. Напоследък лидерът й Ким Чен Ун демонстрира готовност за нормализиране на отношенията с международната общност и за 27 април е насрочена негова среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Пхенян обяви също така готовност да започне диалог за нормализиране на отношенията и със САЩ, в хода на който може да обсъди денуклеаризацията (освобождаване от ядрени оръжия – б.р.) на Корейския полуостров. 

По-рано днес севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който бе на посещение в Пхенян, и му благодари за специалното отношение на МОК към спортистите от КНДР, участвали в зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея.

Ким е приветствал затоплянето в "замразените някога отношения между Севера и Юга" на Корейския полуостров и казал, че "това изцяло се дължи на усилията на МОК".

Според Франс прес Ким потвърдил пред Бах, че Северна Корея ще участва в предстоящата лятна олимпиада в Токио през 2020 г. и в зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. Шефът на МОК каза това пред журналисти на летището в Пекин, пристигайки от Пхенян днес.