Антъни Джошуа защити две световни титли и прибави още една в 12-рундов мач срещу Джоузеф Паркър (Нова Зеландия) пред 80 хиляди зрители на националния стадион в Кардиф, Уелс.

Това е първият мач в професионалната кариера на британеца, в който той печели по точки, а не с нокаут. Балансът му е 21 победи в 21 боя. Съдиите присъдиха единодушно 3:0 в полза на Джошуа.

Излизането на Джошуа на ринга.

Така той вече държи колана и на WBO, заедно с тези на IBF и WBА в тежка категория. Остава му титлата на WBC, която притежава американецът Дионте Уайлдър, считан за най-големия съперник на Джошуа. Такъв мач вече се урежда и може да се случи още до края на годината.

Двубоят Джошуа - Паркър (също непобеден до днес, 24 успеха от 25 мача) не предложи очакваното зрелище, като битката беше предимно тактическа, а действията на двамата боксьори - предпазливи и лишени от големи рискове.

Британецът още от началото опитваше да диктува темпото с помощта на по-високия си ръст и по-дълги ръце. До средата на срещата обаче битката бе равностойна, а чистите удари - много малко.

По-интересно стана в шестия рунд, когато се стигна до размяна. В осмия Джошуа взе превес и започна да демонстрира класата си. В следващия новозеландецът опита да отвърне.

Нататък Антъни Джошуа имаше отявлено преимущество и успя да се наложи, макар и без да свали опонента си, нито да го разклати сериозно.

Шампионът беше и физически по-свеж. Може да се каже, че той имаше по-ясна идея как да спечели срещата. Действаше методично и постигна целта си.

В интервютата след двубоя Паркър призна превъзходството на Джошуа и заяви, че е загубил напълно заслужено.

Антъни заяви, че е очаквал тежка битка. Въпросите към него бяха свързани най-вече с евентуален мач срещу Уайлдър.

"Уайлдър, да го направим, бейби", възкликна британският боксьор.

Той добави, че иска боят да е във Великобритания - отново в Кардиф или на "Уембли", а не в САЩ. Силни думи добави мениджърът на Джошуа - Еди Хърн. Според него Уайлдър бяга от мач срещу неговия боксьор. Той не направил контакт с щаба на британците.

Антъни Джошуа допусна, че може да се бие и със сънародника си и бивш световен шампион Тайсън Фюри, който би Владимир Кличко преди него, но доскоро търпеше наказание заради употреба на наркотици.