Седем години след началото на гражданската война в Сирия, президента Башар ал Асад все още държи позициите си с подкрепата на Русия и Иран. Тактиките на режима се оказват до голяма степен успешни. А ключово оръжие сред тях е изнасилването, разкрива разследване, публикувано във френския в. "Либерасион".

Още от 2011 г. Дамаск използва изнасилването като военно оръжие, за да тероризира и заглушава гласа на противниците си и на техните семейства в Сирия.

"Режимът използва изнасилването като наказание, защото няма нищо по-лошо в нашата култура", разказва пред френското издание опозиционер.

"Те далеч не са дело на неконтролируеми лица в изолирани центрове за задържане. Десетки свидетелски разкази на жертви показват, че силите на режима на Асад са изнасилвали жени, както и мъже в почти всички провинции по време на целия конфликт", пише френското издание.

То цитира и данни на правозащитната организация Сирийски център за правата на човека, според които 7700 жени са станали жертви на сексуални посегателства или на тормоз в ръцете на силите на режима, като 800 от тях са били в затвора. Жертвите може да са повече, но заради срама от преживяното, те не са подали сигнали за посегателствата.

На 15 март разследване на ООН, базирано на 454 интервюта, също констатира системни изнасилвания и сексуални посегателства срещу цивилни, извършени от войници от сирийската армия и от милиции, подкрепящи режима в Дамаск.

Пред в. "Либерасион" Ум Ахмад, бивша надзирателка в сирийски затвор, разказва за писъците на изнасилваните и измъчвани в арестите противнички на режима. Тя добавя, че на тези жени са били давани всеки ден противозачатъчни хапчета още от март 2011 г.

Много от жертвите на посегателствата са били отхвърлени от семействата си или прокудени от съпрузите си. Изданието съобщава за случай на 23-годишна жена, която в резултат на насилието забременяла в затвора и след освобождаването си се хвърлила от прозореца.