Инвестбанк ще стане собственик на дъщерното дружество на фалиралата КТБ - търговска банка "Виктория". Инвестбанк на Петя Славова е избрана за купувач на ТБ "Виктория".

Решението е взето на 26 март от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ), след като синдиците на КТБ са получили подобрените ценови оферти, съобщи "24 часа".

Инвестбанк ще стане собственик на 100% от капитала на "Виктория", който е 34.7 милиона лева и 90 млн. лв. депозит на КТБ, направен малко преди ТБ "Виктория" да бъде придобита от трезора на Цветан Василев. Според неофициални източници от банковите среди Инвестбанк ще плати около 100 милиона лева, от които 90-те милиона лева депозит тутакси ще бъдат върнати в КТБ.

При третия опит за продажба на трезора, дъщерно дружество на фалиралата КТБ, две банки бяха финалисти - Инвестбанк и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова. По съвпадение и в КТБ имаше акционер от Оман - Оманският инвестиционен фонд, а в Инвестбанк - омански шейх.

Според запознати Инвестбанк е предложила подобрена ценова оферта за "Виктория" и затова управителният съвет на ФГВГБ е изпратил договор за покупка. Бил е подписан и тристранен протокол между Инвестабанк, ТБ "Виктория" и синдиците на КТБ.

Продажбата на "Виктория" бе сред важните задачи на синдиците на КТБ, тъй като целта е била да се постигне възможно най-висока цена и да постъпят сериозни суми в обявената в несъстоятелност КТБ, припомня "24 часа".