Дезинформацията като понятие и съдържание е изобретена по времето на Съветския съюз, твърди “Таймс”.

“Никак не е учудващо, че кадровият сътрудник на КГБ Владимир Путин е човек, чийто мироглед е сформиран по време на службата му в разузнаването, също е на мнение, че дезинформацията е мощно оръжие в арсенала на Русия”, посочва “Таймс” в своя редакционна статия.

Според авторите на материала са изтекли секретни информации как се води дезинформационната кампания в Украйна. Това било пример за “безсрамен и аморален цинизъм”, е позицията на „Таймс”. Ставало дума дори за цена - колко трябва да плати Русия, за да се подкупи общественото мнение в Украйна, както и да се купят корумпирани официални лица в страната.

“Това, което трябва да сработи в Украйна, вече е изпробвано в много държави в Западна Европа, при това със значителен успех”, пише изданието и характеризира съвременните кремълски пропагандатори като “млади, умни и праволинейни”. В крайна сметка обаче лъжецът попадал в собствения си капан.

“Дезинформацията е най-бързият способ да се лишиш от уважение, доверие и политическо влияние”, посочва “Таймс”.

Също в “Таймс” Том Парфит публикува своя разработка за операция “Троя” – руския сценарий за насаждане на хаос в Украйна.

“Шпионите са били готови, назовани са и лидерите на въстанието. Когато през ноември 2014 г. Алексей Муратов изпраща плана си до кремълски чиновници, целите са напълно ясни”, пише авторът.

Според последващи разкрития на украински хакери ставало дума за плана “Троя” – стратегия за подготовка на жителите на Запорожието да преминат на страната на Русия, като се обявят за “освобождението на Източна Украйна от нацистко-фашистките окупатори”.

Основната цел на стратегията била дестабилизацията на Украйна. Това ставало ясно от доклад на Боб Сили, консервативен британски депутат, до който се добрал “Таймс”. В документа основна роля се приписва на Владислав Сурков, влиятелен кремълски сътрудник, наричан “Распутин на Путин”.

Владислав Сурков.

Що се отнася до Муратов, той е бивш депутат от Керска област и бивш член на партията на Путин “Единна Русия”. Според неговия план “Троя” на въстаниците в Украйна трябвало да се предоставят 181 000 долара. Той изпратил предложението си до Инал Ардзинбе, заместник на Сурков. Де факто това бил план за манипулация на общественото мнение, ерго дезинформация.

“Очевидно планът на Муратов не е бил приведен в действие и не е възможно да бъде установено дали е бил считан като сериозно предложение”, пише Парфит.

Прави се изводът обаче, че със същите методи се подрива и общественото мнение на западните държави.