Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е преизбран с 97 процента от подадените на президентските избори миналата седмица гласове. Със същия резултат Ас Сиси, който е бивш главнокомандващ на египетската армия, си осигури и първия мандат, предаде Ройтерс, като се позова на обявените днес окончателни официални резултати от изборите.

Избирателната активност обаче се оказва по-ниска от предишните избори - 41 процента - въпреки усилията възможно най-голям брой египтяни да бъдат накарани да отидат да гласуват. Внушителната победа на Ас Сиси на практика беше гарантирана и беше потвърдена още от неокончателните резултати, огласени след края на изборите в сряда.

На тях имаше само още един кандидат - самият той привърженик на Ас Сиси - след като през януари всички сериозни опозиционни претенденти прекратиха кампанииите си. Основният конкурент на досегашния президент пък беше арестуван, а ръководителят на кампанията му пребит, докато другите кандидати за президент се оттеглиха с мотива, че са били сплашвани.

Ас Сиси заяви, че му се е искало да се явят на изборите да се бяха явили повече кандидати и че няма нищо общо с оттеглянията на опозиционните кандидатури.

При огласяването днес на официалните резултати, което беше излъчено по телевизията, централната избирателна комисия заяви, че изборите са били свободни и честни.

По-ниската избирателна активност е потенциален неуспех за Ас Сиси, който преди изборите беше заявил, че ги смята по-скоро за референдум за управлението си като президент, отколкото за същинска надпревара. На изборите през 2014 г., на които Ас Сиси спечели първия си мандат, активността беше 47 процента, отбелязва Ройтерс.

ържавните медии окачествиха по-ниската изборна активност като предателство към Египет. Според съобщения в местни и чуждестранни медии някои избиратели са казали, че са им били предлагани стимули, за да гласуват, включително пари и храни, но без да уточняват откъде са идвали предложенията. Властите заявиха, че дори да е имало такива случаи, държавата не е замесена по никакъв начин в тях и са били изключително редки.

Според критиците на Ас Сиси поради тежките икономически реформи, при които се е влошило положението на повечето египтяни, както и след безпрецедентни репресии срещу инакомислието, популярността на бившия генерал е намаляла.

Привържениците му са на мнение, че тези мерки са били необходими, за да бъде стабилизиран Египет, който е изправен пред заплахата на "Ислямска държава" в Северен Синай и който бе разтърсен от размирици след бунта от 2011 г., довел до свалянето от власт на дългогодишния египетски лидер Хосни Мубарак. (БТА)