В рамките на около час днес в късния следобед ЦСКА-София и ЦСКА 1948 заявиха със съобщения на сайтовете си, че канят президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов за празниците по случай 70-годишния юбилей на ЦСКА на 5 май.

В последните дни ЦСКА-София обяви мащабни планове за празника. На датата "червените" приемат "Лудогорец" в Първа лига и искат да напълнят стадион "Васил Левски". В продажба излезе специален екип с емблема, за която феновете на клуба гласуваха. Първият тираж беше изчерпан за ден, предстои нов.

Празниците на "Българска армия" започнат от сутринта, а кулминацията им ще е по време на мача.

Ето какво гласи информацията на сайта на ЦСКА-София:

"Президентът на Република България Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов са първите официално поканени гости за юбилея на ЦСКА на 5 май. Очаква се своите места в ложата на Националния стадион „Васил Левски" да заемат и други представители на държавния управленски елит - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Всички останали места във ВИП ложата се продават от ТикетПро на цена 1948 лева, а сумата ще бъде използвана за инвестиция в нов тренировъчен терен за школата.

В честванията ще се включат и близо 400 легенди на ЦСКА от различните спортове. Сред тях ще са много олимпийски, световни и европейски шампиони, които ще бъдат наградени на церемония преди двубоя."

Алтернативният ЦСКА 1948 също се готви за юбилей, но доста по-скромно. Напълно обяснимо, тъй като много по-малко фенове застанаха зад този клуб, той в момента играе във "В" група, пък и финансовите му възможности са по-скромни.

Клубът ще празнува във Военния клуб в София, където е създаден "Септември при ЦДВ" на 5 май 1948 г.

Съобщението на ЦСКА 1948:

"Преди 70 години на 5 май се ражда легендата. Достойни български офицери учредяват ЦСКА – клубът, превърнал се в символ на победата.

Като хора, запазили армейската чест и ДНК на столичен тим, ще отбележим светлата дата там, където е създаден футболният хегемон на България – Централен военен клуб.

Празникът ще започне на 5 май точно в 12,00 ч. Зала „Тържествена“ ще събере легенди, приятели на ЦСКА, съперници, фенове. Поканени са премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и други държавници.

За първи път ще бъде показан новият, юбилеен екип, изработен от италиански и български дизайнери. Същия следобед ще може да го видите и „в игра“ на мача ЦСКА – Чавдар. Нека запазим останалото като изненада.

Уважаеми гости, ЦСКА има привилегията да е създаден на жълтите павета. В зала „Тържествена“ Нако Чакмаков, д-р Стефан Божков, Манол Манолов – Симолията и останалите армейци са на лагер преди мачовете за първата титла. Ще се радваме да усетим заедно точно там на 5 май истинския дух на ЦСКА и футбола!"

Румен Радев обяви, че е от ЦСКА още по време кандидат-президентската кампания през лятото на 2016 г.

Бойко Борисов е левскар по душа, но "даде рамо" за реализиране на сложната трансформация, родила юридическия субект ЦСКА-София през същата 2016 г.

Между лагерите и феновете на двата "червени" клуба цари неприязън.