Руският президент Владимир Путин се фука с нови супероръжия, с ядрени оръжия с обсег на действие над 11 000 км, с крилати ракети с атомни двигатели, със свръхзвукови оръжия и мегаторпеда. В повечето случаи става дума за научна фантастика, пропаганда или за нещо извън реалността. За Европа това е второстепен въпрос. За Централна Европа обаче е съвсем реално, опасността е близо.

Това пише в. “Билд” в своя публикация под заглавие "По следите на ядрените ракети на Путин".

Авторът на репортажа Петер Тиде уточнява:

"Влязохме в дирите на ракетите, които действително застрашават Европа, а ядрената ударна вълна би изтрила Берлин от лицето на Земята. Ракетите “Искандер” са с обсег на действие от 450 км (приблизително толкова е разстоянието от руския анклав Калининград до Берлин – б. р.) и са снабдени с ядрени бойни глави."

Страховитите ракети "Искандер".

“Повечето от шахтите и бункерите са изоставени. Въпреки това опасността отново е тук и съвсем близо. В горите около Солдатово и в цялата Калининградска област отново са разположени ядрени сили на руската армия. Този път ракетите не са насочени срещу цяла Западна Европа, а срещу бившите “съюзници” – Полша, Чехия, Прибалтика, Източен Берлин и Узедом (остров, поделен между Германия и Полша в Балтийско море, б.р.). Също и срещу Скандинавия”, посочва авторът на репортажа.

В Черняховск, намиращ се на час с автомобил от Солдатово, е разположена 152-ра ракетна бригада на руската армия. Уточнява се, че ракетите “Искандер” са от най-съвременен тип и високоманеврени.

“Непрестанно кръжат военнотранспортни самолети. Патрули обикалят района. А че в горите са разположени военни части, свидетелстват офицерските квартири, разположени в околностите – ремонтирани стари съветски сгради”, пише Тиде.

“В съседен район редом със селищата Колосовка и Переславское на изток от Калининград е разположена база на източното подразделение на руската армия, отговарящо за тактическото ядрено въоръжение – ядрен преден пост на Путин в сърцето на Източна Европа. Малък неугледен път води от Переславское към западната база на ядреното командване. При необходимост оттук ще бъдат изстрелвани ракети. Точно тук пристигат заповедите на Кремъл, отстоящ на 1000 км разстояние”, заключава публикацията във в. “Билд”.