Яростните атаки на Доналд Тръмп срещу журналистите не са новост. Обаче в момент, когато от търговията до имиграцията той изглежда решен да се върне към темите, които му спечелиха подкрепа в кампанията, те придобиват по-системен вид, коментира Жером Картилие от Франс прес.

След като в събота се подигра на "фалшивия Вашингтон пост", обитателят на Белия дом се нахвърли на "създателите на фалшиви новини" - телевизионните канали CNN, ABC, NBC и CBS.

Новата тирада от президентски туитове избликна на фона на полемиката за нарежданията, дадени на журналистите от "Синклер броудкастинг груп", която притежава или управлява близо 200 местни телевизии в Съединените щати. Видео, заляло интернет през уикенда, съдържа компилация от идентични фрази, повтаряни от десетки телевизионни водещи. Те са предупреждения в стил, сходен с често използвания от Доналд Тръмп, за фалшивите информации, които разпространяват от определени медии.

Журналистите повтарят формулировките и осъждат "смущаващата тенденция да се публикуват безотговорни истории, които представят само една гледна точка и разяждат страната."

"Разпространяването на фалшиви и изопачени новини стана много често явление в социалните мрежи. Още по-притеснително е, че определени медии разказват едни и същи фалшиви истории, без най-напред да проверят фактите. Това е изключително опасно за нашата демокрация", повтарят журналистите.

Дебатът придоби особена важност, когато "Синклер груп" обяви, че купува компанията "Трибюн Мидия", за да разшири още повече влиянието си в местната телевизия.

Конгресменът демократ Дейвид Прайс от Северна Каролина подчерта необходимостта да се попречи на подобно "мегасливане", което би позволило на "Синклер груп" да обхване "72 процента от телевизионните зрители със своята про-Тръмп пропаганда".

Журналистът Дан Радър, който беше почти четвърт век водещ на вечерните новини на Си Би Ес, преди да бъде отстранен заради репортаж с невярна информация, също взе отношение.

Ужасен от телевизионните водещи, които в един глас "гледат камерата и предават съобщението на ръководството си", той каза:

"Това не е журналистика, това е пропаганда".

Американският президент директно защити "Синклер груп".

"Каналите за фалшиви новини, които се ръководят от отвратителните си предубеждения, се притесняват от конкуренцията и качеството на "Синклер броудкаст", написа той в Туитър.

И добави иронично:

"Създателите на фалшиви новини в CNN, ABC, NBC и CBS сътвориха толкова много непочтена журналистика, че трябва да им се позволи само да взимат награди за фантастика".

Скот Ливингстън, един от ръководителите на "Синклер груп", смята за парадоксално да те нападат за послания "в подкрепа на обективната и почтена журналистика и по-конкретно за насърчаването на публиката да иска обяснение от редакциите."

Американският президент вчера се нахвърли още веднъж на Си Ен Ен и осъди "анти-Тръмп" позицията на телевизията.

Журналистът от CNN Джим Акоста беше критикуван от някои близки на Тръмп, че се е опитал да зададе въпрос на президента за имиграцията, докато той присъстваше заедно със съпругата си Мелания на традиционното великденско търкаляне на яйца в Белия дом.

Мелания и Доналд дадоха старт със свирки на търкалянето на яйцата в Белия дом.

Брад Парскейл, който беше натоварен с дигиталната стратегия в кампанията през 2016 г. и определен за ръководител на Комитета за преизбиране на Тръмп, осъди недопустимата "липса на уважение" и каза, че акредитацията на Акоста за Белия дом трябва да бъде анулирана. 

"Само си върша работата, която е защитена от първата поправка на конституцията", отговори журналистът.

Отвъд дебата за условията, в които журналистите задават въпроси на президента, тази нова полемика илюстрира един климат, който става все по-напрегнат с всеки ден и е без прецедент в съвременната американска политическа история, познаваща върхове на напрежението между изпълнителната власт и медиите.

Последната пресконференция на Доналд Тръмп, изправен лице в лице пред журналисти, беше на 16 февруари 2017 г.

БТА