Денят, в който българските граждани са дишали най-мръсен въздух, е бил 27 януари, когато нормата е била превишена 6.3 пъти. Това съобщиха от проекта AirBG.info, които представиха днес резултатите от едногодишната си дейност. През това време са били извършени 42 милиона замервания от общо 630 станции в страната срещу скромна инвестиция от 50 000 лева, заяви Стефан Димитров.

Данните показват, че за отоплителния период от октомври до март в София има общо над 70 дни с превишения на среднодневната норма за замърсяване с фини прахови частици с размер 10 микрометра, от които 12 дни с превишения два пъти над нормата, 6 дни - с превишения над три пъти над нормата и 5 дни - с превишения повече от четири пъти над нормата.

В София дневно активните сензори са над 300, което отхвърля вероятността за статистическа грешка. Станциите на AirBG са разположени на места, обявени за забележителности - в столичния център, крепостта "Баба Вида", в Стария град в Пловдив, Велико Търново, в Белоградчик, в природния резерват Сребърна, както и на връх Мусала.

Освен това следят въздуха и в много курорти като Велинград, Банско, Хисаря, Гоце Делчев и Смолян.