Хю Лори ще влезе в ролята на майор Де Къвърли в телевизионна адаптация на историята на Джоузеф Хелър „Параграф 22“. Той ще си партнира с Джордж Клуни, който е и режисьор на сериала, съобщава „Дедлайн“. Лори вече има опит в работата си със стрийминг платформата „Хулу“ – и двата сезона на „Шанс“, където актьорът е в главната роля, бяха излъчени именно там.

Действието се развива по време на Втората световна война в Италия. Сюжетът разказва за хитреца Йосарян (Кристофър Абът), пилот на американски бомбардировач, вбесен от факта, че хиляди войници от вражеската армия се опитват да го убият. Но истинският му проблем всъщност не е врагът, а по-скоро армията, към която самият той принадлежи – американците непрекъснато увеличават броя на въздушните нападения, които един летец трябва да осъществи преди да бъде освободен от служба.

Ако Йосарян обаче направи опит да избяга от военните си задължения, ще е в нарушение на параграф 22 – смешно, но и зловещо бюрократично правило, според което тревогата за собственото оцеляване в лицето на реална опасност е израз на здравомислие. Парадоксът се поражда от това, че ако летецът реши, че има психически пролеми, и на тази база подаде молба за освобождаване от полети, опитът му да избегне опасността се приема за свиделство, че е психически здрав. По този начин той не може да напусне, бюрократичният кръг се затваря и не позволява изключения.

Хю Лори ще се превъплъти в благородния майор Де Къвърли, който има собствена линия на действие и се ползва с уважението на войниците. Прекарва времето си в мятане на подкови, слушане на джаз, правене на мартинита и наемането на апартаменти за офицерите във всеки следващ окупиран град.

Клуни пък ще играе полковник Каткарт и в същото време ще режисира продукцията заедно с Елън Курас („Блясъкът на чистия ум“) и Грант Хеслов („Арго“). Сценарият е дело на Дейвид Мишод и Люк Дейвис.

Според IMDb, минисериалът ще бъде от 6 епизода, а премиерата му е насрачена за тази година.

Площад Славейков.