Италианският президент Серджо Матарела започна двудневни официални консултации, за да установи дали някоя партия или коалиция е способна да набере достатъчно подкрепа, за да формира правителство след парламентарните избори на 4 март, на които никоя формация не получи мнозинство, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Конституционната роля на държавния глава е да номинира за премиер политически лидер, който да го убеди, че е в състояние да състави кабинет, който ще получи доверие в парламента. 

Консултациите започват със срещи с председателите на двете камари на парламента: на Сената - Мария Елизабета Алберти Казелати, и на Камарата на депутатите - Роберто Фико. По-късно италианският президент ще разговаря с представители на партиите с по-малка политическа тежест, а след това - с тези, спечелили най-много гласове.

Популисткото Движение "Пет звезди" (ДПЗ) получи най-много гласове сред партиите, а първа сила след изборите е десноцентристката коалиция начело с антиимигрантската партия "Лига". Никоя политическа сила обаче не може да управлява самостоятелно, отбелязва АП.

Луиджи ди Майо

Лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо предложи коалиционно споразумение от германски тип с две от останалите партии, като изрази готовност да състави правителство както с дясната "Лига", така и с левоцентристката Демократическата партия (ДП), която преживя най-тежкото изборно поражение в историята си. Той обаче изключи възможността да управлява в коалиция с формацията на Силвио Берлускони "Форца Италия" ("Напред, Италия!") заради присъдите за данъчни измами срещу бившия премиер. 

Бившият лидер на ДП, който все още има силно влияние в партията - експремиерът Матео Ренци - изключва каквато и да било коалиция с ДПЗ.

Матео Салвини

Лидерът на "Лига" Салвини пък отказва да разцепи десния блок и да влезе самостоятелно в някаква коалиция без своя съюзник - партията на Берлускони. 

"Всички остават на позициите си и ако никой не направи ход, ще има нови избори", каза Салвини пред журналисти тази сутрин.

Ди Майо снощи го подкани по телевизията:

"Салвини трябва да избира между революция и реставрация. С други думи, дали да изостави Берлускони, за да започне промяна в Италия, или да не променя нищо... А ДП трябва да реши дали да продължи да следва линията на Ренци, която е безотговорна."

Той обаче похвали временния лидер на ДП Маурицио Мартина и някои от неговите министри в сегашното служебно правителство, което управлява до съставянето на нов кабинет въз основа на резултатите от изборите. 

Според политическия анализатор професор София Вентура "най-вероятният изход е сделка между десния център начело с "Лига" и ДПЗ". За да се стигне дотам обаче е необходимо време, като лидерите на двете партии трябва да се откажат от съперничеството си кой да стане премиер и да намерят компромисен кандидат за поста. 

Италианската левоцентристка Демократическа партия, управлявала през последните пет години, възнамерява да бъде част от опозицията в новия парламент и няма да се присъединява към никакво коалиционно правителство, обяви секретарят на партията Маурицио Мартина, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Негативните изборни резултати не ни позволяват да формулираме правителствена конфигурация с наше участие", каза Мартина след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела.

Най-много гласове на изборите събра десноцентристкият съюз между крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини (17 процента), дясната партия на Силвио Берлускони "Форца, Италия" (14 процента) и две по-малки формации. Салвини стана лидер на десния съюз, излязъл първи с общо около 37 процента от гласовете.

След него се нареди антисистемното "Движение "Пет звезди" начело с Луиджи Ди Майо с 32 процента, много преди класиралата се трета Демократическа партия с 18 на сто. 

Берлускони с хората си след консултациите с президента Серджо Матарела

Във втория ден на консултации с президента Матарела, Мартина призова партиите, събрали най-много гласове на изборите, да сформират правителство. Мартина каза, че изявленията на двете партии с най-много гласове - "Движение "Пет звезди" и "Лига", приличат на предизборни обещания и не отразяват отговорността, която трябва да бъде проявена след изборите, посочва Асошиейтед прес.

Мартина добави, че "ще е добре, ако двете партии стъпят отново на земята". Консултациите с всички партии ще продължат до края на днешния ден. Италиански наблюдатели прогнозират, че ще има втори и трети тур на преговорите, тъй като политическите лидери не отстъпват от позициите си, съобщава Франс прес.