Дори на европейско ниво все по-рядко се споменава окупацията на Крим, заяви външната министърка Екатерина Захариева пред Георги Коритаров в "Свободна зона" по телевизия "Европа".

"Много повече се говори за Донецк и Донбас, като че ли... Като че ли никой не вярва, че въпросът с Крим ще бъде решен", заяви тя.

Коритаров пита дали това означава, че, както е казал Бойко Борисов при предишно гостуване в предаването, "Западът преглътна Крим".

"Ами да. Така излиза. Защото факт е, че много повече се фокусираме върху Донецк и Донбас и нормализиране отношенията там, защото това е поредният замразен конфликт наистина", отговори министърката.

Захариева повтори тезата си, че санкциите "не са срещу Русия, те са срещу действията на Русия" и че са нашата "червена линия" срещу недопустимите неща - незаконното анексиране на територии. И добави, че икономическите отношения между ЕС и Москва дори и след санкциите не показват спад в оборота. 

"Това е Западно лицемерие тогава", отбеляза Коритаров.

"Така или иначе санкциите, пак казвам, те бяха нашата червена линия, на демократичния Европейски Съюз. Аз не казвам примирение, но фактите са такива. И премиерът ви го е казал преди не знам кога е било...", отговори Захариева

"Скоро беше, преди две и петнадесета, шестнадесета година"

"Тогава да, той наистина гледа напред. Тогава не беше чак толкова ясно, тоест знаел е, че това ще се случи, както не веднъж доказвал, че той има стратегическа мисъл", отбеляза министърката.

Тя коментира и шанса срещата на върха в София по темата Западни Балкани да се провали заради Косово, отбелязано като възможност от белградския вестник "Политика":

"Господин Коритаров, тази среща е в процедурна организация, аз мисля, че доста е преувеличено заглавието и в никакъв случай срещата не е изправена пред провал или пред отлагане, защото за тази среща и за провеждането й има решение на съвет "Общи въпроси", има подкрепа на Двадесет и осемте, такава среща, припомням на Вашите зрители не се е състояла от 15 години. И мисля, че нагнетяване на напрежението преди нея в никакъв случай не помага."

Но подчерта, че в никакъв случай няма да се изключи Косово от срещата. И добави, че екипът й работи усилено за това да присъстват всички държави, които в момента се колебаят 0 Испания, Румъния, Кипър и други.

Захариева коментира и репликата на нейния руски колега Сергей Лавров, който заяви наскоро в телефонен разговор след срещата между сръбския президент Вучич и Путин, че България може да свали руски военни самолети, пратени на помощ на Сърбия.

"Ще кажете ли категорично, че Република България като членка на НАТО няма да допусне прелитане на руски военни самолети за участие във възможна криза, както провокира Лавров?", попита Коритаров.

"Това няма как да се случи, аз го казвам. Но искам да обърна внимание на това изказване - аз се съмнявам, че това нещо е казано. Фактът, че не намираме информация. На официалния сайт на руското президентство, в прессъобщението в което доста дълго, доста подробно се разказва за този разговор няма и дума за това нещо. Разбира се, поискали сме и официално информация от нашето посолство там - има ли друг някакъв изобщо източник, нещо такова случило ли се е", отговори министърката.

 

В България "най-вероятно има" "насищане с руски шпиони", потвърди Захариева, коментирайки подобно твърдение на своя румънски колега Теодор Мелешкану.

 

"Но вие не знаете кои са", отбеляза Коритаров.

"Нека да не сме наивни и да си мислим, че няма. И че няма интерес от страна на Русия към...изобщо към европейските държави", отговори тя.

Какво обаче е нужна, за да експулсираме поне един от "насищането", попита водещият.

"Нека да другата седмица наистина излизат резултатите", отбеляза Захариева.

"И като излязат резултатите?..."

"Те ще бъдат предоставени така да се каже със секретен гриф, разбира се, така както са поискали те, не само на Великобритания, но и на членовете на Организацията и тогава ще видим дали имаме основания или не..."

"Тоест предстои разглеждане отново на случая."

"Ние сме взели правилното решение към момента и никой не ни е стреснал, господин Коритаров."

"Тоест ние не сме взели окончателно решение."

"До момента решението е окончалтелно и то е, че на този етап няма да ескпулсираме."

"На този етап" значи, че на следващ може."

"Ние в крайна сметка извикахме за консултации. Ние сме се присъединили към всичките позиции на Европейския Съюз. И дори, господин Коритаров, дори и Великобритания каза, че България е изразила солидарност, нека да не понякога наистина да не сме, както ние обичаме да казваме " по-католици от папата"

"Въпросът е, че на този етап, изразът "на този етап" означава, че при промяна в доказателствената част е възможно да се стигне и до такова решение за екстрадиране. Нали ?"

"Разбира се. Ако има голяма степен на вероятност, много голяма степен на вероятност..."

"Защото това е малка степен на вероятност, това което са представили Лондон..."

"Не се хващайте за всяка дума. Наистина. Не казвам нещо различно, господин Коритаров. Това, което казах е, че присъединявайки се България към Двадесет и осемте два пъти на европейски ниво - един път в НАТО, даже и вчера два пъти в Организацията за забрана на химическо оръжие, нека да ги преброим, станаха четири пъти, не пет пъти, защото два пъти в Организацията. С много ясните, така, отчитайки риска и призовавайки Русия да съдейства, означава, че приемаме сериозно случилото се. Но не означава, че трябва да експулсираме веднага дипломати, защото не считаме, че в момента има достатъчно основания за това."