Боян Петров е стъпил на втория по височина връх в света - К2 (8611 м), съобщи специализираният сайт climbingguidebg.com, позовавайки се на полски алпинист. Той е първият българин, покорил К2, считан за най-трудния за изкачване. Според Януш Майер, ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм", Боян Петров е изкачил К-2 вчера, малко преди поляка Януш Голомб.

Българинът почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където е срещнал отказали се от изкачване сънародници на Голомб. Все още няма връзка с Боян Петров. Очаква се той да даде подробности от базовия лагер.

Само преди броеди дни Петров стъпи нао Броуд Пик (8047 м). На 27 юли той написа следното във фейсбук:

"Няма да е перфектното време, но утре в 02ч тръгвам в атака! Раницата стана 15кг, ще строя лагерите в движение, ще ям повече и ще олеквам докато накрая изхвърча към върха! Новини и резултати най-рано след 5-6 дни."

До този сезон на К2 са се качили към 300 алпинисти. За първи път е покорен на 31 юли 1954 г. от италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели. Така успешната атака на Петров става точно 60 години оттогава!

Боян Петров е първият български алпинист с три 8-хилядника в един сезон. През юни и юли той изкачи "Канчендзьонга" (8586 м) и "Броуд Пик" (8047 м).