Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда, каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх. Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" всички миряни, дошли на празничното богослужение. Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". 

В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен тази вечер от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

След връщането в патриаршеския катедрален храм започна и празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение. 

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Невярвайте на Пастира!

Свети думи казва Неофит, но делата му не са свети, не са за пример, за подражание, не излизат от чиста душа и не защото е служил на ДС и на КГБ, всеки може да съгреши, а защото продължава да служи на имперска Русия. Извинението за прегрешенията му трябваше да дойде с делата му: гневно да осъди руската агресия в Украйна, да се опита да изчисти Светия синод от доносници, да избере един от не малкото български светци за патрон на Патриаршеската катедрала, за да премахне името на руския феодал-светец Александър Невски, живял около век и половина преди поробването ни от турците, по чието нареждане са избити не малко православни руси при селските и градски бунтове срещу феодалния гнет; да не върви като кудук след Руската православна църква, да беше повел инициатива за осъществяване на идеята за Мемориал в Белене в чест на оглозганите християнски чеда, и да се опита да осъзнае, че християнската идея не е абстрактна, тя е дадена ни от Бог, за да срлужи на човечеството, което означава, че Българската православна църква трябва да има национална кауза, да служи на народа си, да го брани от ограбване и унижение, от бедност и беззаконие, да се опиташ да ограничи предателството за пари и за власт, така както са постъпили в своето време Патриарх Евтимий, Бозвели, Макариополски и дори погърченият албанец, пловдивски митрополит, прегърнал идеята за независима българска църква, въпреки служител на Цариградската патриаршия, не знаещ български език, но не се отказал от правото дело, за което е изпратен на заточение с руска помощ. Неофит да беше воювал за правото дело така, както е воювал и българинът от Търновско митрополит Киприян, докато е бил глава на руската православна църква. Ех, Неофите, поне от малко на малко да беше българин, та като те срещне човек да те поздрави, а не да те заплюе! Всеки български християнин трябва да осъзнае, че ти не си пастир на българското племе! С руска имперска православна благословия ти е дадена гегата, за да поведеш племето не към светлината, а към евразийските степи. Бог да те съди, невернико!

Ако това сте християните,

добре, че бях и си останах атеист.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.