Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че е невъзможно Македония да влезе в НАТО под временното име БЮРМ, предава македонската медия „Стандард“, цитиран от агенция "Фокус".

„Някои казват, че може да влезем и под името БЮРМ, но аз смятам, че това не е възможно. Защо? Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви това, когато бе тук, че не може да извърши нещо подобно. И това е честен подход. Ние няма да получим покана за членство в НАТО, ако не намерим решение на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име“, заяви Заев.

На въпрос дали ще срещне гръцкия си колета Алексис Ципрас след празниците, Заев заяви, че „следва среща между двамата външни министри Никос Кодзиас и Никола Димитров след празниците“.

„Смятам, че след това ще приближи моментът, в който трябва да следва среща между мен и Ципрас. Ако чуят гражданите, че се насрочва среща между Заев и Ципрас, това означава конкретно практическо потвърждение, че преговорите са в правилната посока и че е възможно да се стигне до решение. Аз вярвам, че това е възможно, смятам, че е добре за Македония да се случи колкото може по-рано, защото това за нас означава пълна гаранция за получаване на дата за започване на преговори за членство в ЕС, но и автоматична покана за членство в НАТО“, допълни македонският министър-председател.