Руската компания "Русал", която е един от най-големите производители на алуминий в света, изгуби почти половината от пазарната си капитализация днес на борсата, след като попадна под ударите на американските санкции. Това би могло да накара дружеството да обяви неплатежоспособност по част от дълговете му, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Тази сутрин акциите на "Русал", които се търгуват на фондовата борса в Хонконг, поевтиняха с 49 на сто до 2,38 долара. Това означава загуба на пазарната капитализация на компанията на руския милиардер Олег Дерипаска от 3,5 милиарда евро. "Русал" произвежда близо 7% от алуминия в света.

Обвинявана в слабост в отношението си към Русия, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък санкции срещу олигарси, близки до Владимир Путин. В новия списък на Вашингтон бяха включени 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации".
Седем олигарси, представени като близки на Кремъл, и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Санкции бяха наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка от активите на Дерипаска освен "Русал" са групата Ен+, Група ГАЗ, агрохолдинг Кубан, Евросибенерго, Русские машини.

Руският олигарх понесе още един удар.

В 8 часа лондонско време днес Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания спря операциите с депозитарни разписки на група Ен+ (En+) на Дерипаска.

В комюнике, публикувано на борсата в Хонконг, групата на Дерипаска посочва, че санкциите "биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа на групата". В момента "Русал" прави оценка на въздействието на такъв технически фалит върху финансовото й положение, се допълва в съобщението на компанията.

Дерипаска е изгубил почти 1 млрд. долара заради включването му санкционния списък на Вашингтон, изчисли на 7 април сп. "Форбс"