Русия е готова да съдейства за уреждане на посещение тази седмица на специалисти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на мястото на предполагаемо нападение с отровен газ в Сирия, заяви днес висш руски депутат, цитиран от Асошиейтед прес.

Евгений Серебренников от комисията по отбрана на Съвета на Федерацията каза пред агенция РИА Новости, че Русия няма търпение ОЗХО "най-сетне да започне да изпълнява функциите, за които е създадена". Руското предложение идва в момент, когато американският президент Доналд Тръмп заплашва с предстоящ военен удар срещу Сирия, отбелязва АП.

Според сирийски активисти 40 човека са загинали в събота вечерта при химическо нападение в град Дума - последната бунтовническа крепост край Дамаск. Опозицията обвинява сирийските правителствени сили за атаката. Правителството категорично отхвърля обвиненията.

САЩ и редица други страни нямат конструктивна позиция за ситуацията в Сирия, те отказват да погледнат реалността в очите, но Руската федерация няма да се откаже от дипломацията за разрешаването на сирийската криза. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости.

Дмитрий Песков.

"Вие виждате неконструктивната позиция, която заеха някои страни, в това число и САЩ. Виждате – ще го кажем така, че те априори отказват да погледнат реалността в очите и слагат етикети на относителни факти като използването на химически отровни вещества в Източна Гута", заяви Песков в отговор на въпрос дали Кремъл ще предприеме мерки за смекчаване на ситуацията във връзка с развитието на събитията в Сирия, предава "Фокус".

Говорителят на руския президент отбеляза, че нито една страна не е споменала за необходимостта от безпристрастно разследване на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Същевременно Песков увери, че Русия няма да се откаже от дипломатическите усилия, насочени към разрешаване на сирийската криза.

"Разбира се, това ограничава маневрата за дипломатически усилия, но това не означава, че руската страна възнамерява да откаже от активна работа в дипломатическата област, разбира се, тази работа ще продължи", категоричен бе Песков.

В събота, 7 април, неправителствената организация "Белите каски", която действа в Сирия в районите на активност на сирийската опозиция, базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Сирийско-американското медицинско общество и още редица и правозащитни организации съобщиха, че над последното гнездо на съпротива на терористите в сирийския район Източна Гута е хвърлена хлорна бомба, загинали са около 40 души, а още десетки са ранени, припомня "Фокус". Както Дамаск, така и Москва отрекоха информацията. Съобщенията обаче предизвикаха остра реакция на международната общност.

След предполагаемата химическа атака в град Дума, Източна Гута, Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, на което да обсъди ситуацията в Сирия.За спешната среща настояха САЩ и още осем други държави, включително постоянните членове Франция и Великобритания.

В ранните часове на понеделник, 9 април, бе нанесен масиран ракетен удар по военновъздушната база Т-4 в провинция Хомс. Както съобщи сирийската държавна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, в резултат от атаката има загинали и ранени военнослужещи. По-късно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) приведе данни за най-малко 14 загинали, включително – според активистите – военни на съюзника на Дамаск – Иран. Все още не е ясно кой стои зад ракетната атака срещу базата на сирийската база в Хомс, макар местните медии да твърдят, че отговорни за нея са САЩ. Пентагонът отрече участието си в операцията, а по-късно – и Париж. Москва и Дамаск обвиниха Израел за атаката.