Ден преди планирания за утре пред Министерския съвет национален протест на хората с увреждания социалният министър Бисер Петков отговори с официално писмо на протестната им нота. Тя му беше връчена от 20 национално представителни организации, в които членуват над 200 000 хора с увреждания.

Хората протестират срещу подготвените промени в медицинската експертиза. Те предвиждат част от хората с увреждания, които понастоящем получават инвалидна пенсия, да спрат да я получават, ако бъде преценено, че имат физическата възможност да работят.

Нотата бе представена на министъра още на 1 март на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Организациите са недоволни от промените в начина на предоставяне на медицинска експертиза, както и в оценката на работоспособността на хората с увреждания. Сега в решенията на ТЕЛК-овите комисии подобно разделение не съществува.

Според организациите всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Предложенията на властта за реформи щели да доведат единствено до отнемане на инвалидни пенсии на 100 000-150 000 души.

Инвалидни пенсии в България получават над 800 000 души, като половината от тях са с решения на ТЕЛК.

В протестната си нота от 20-те национално представителни организации на хора в увреждания задават 8 въпроса за правата на членовете им и настояват за отговор, като обявяват, че напускат заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и обявяват готовност за протести, първият от които е утре.

Днес министър Бисер Петков реши да отговори на организациите на хората с увреждания в отворено писмо. В него се оспорват констатациите за последиците от планираната реформа, а социалният министър отправя и индиректни упреци за липса на конструктивен диалог. Отговори на конкретни въпроси, поставени в нотата няма.

С Концепцията са определени основните проблеми при извършването на медицинската експертиза и е представен нов модел, по който да се извършва експертизата на работоспособността. Подход, основан на Международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, който дава възможност за индивидуална оценка на способността на лицето с трайно намалена работоспособност да полага труд и възможностите му за включване в пазара на труда, като се отчитат неговите образование, квалификация, знания и опит.

Промяната често се възприема като нещо нежелано и плашещо, най-вече заради неизвестността и несигурността, както и поради страхът от загуба на постигнатото. Поради това, наред с ясно определената цел на реформата, в концепцията са определени и основните дейности, които следва да се реализират, за да се въведе експертизата на работоспособността.

Въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда и да се повиши ефективността на предоставяните средства и услуги, с оглед повишаване на техния жизнен стандарт, а не да се ограничат средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се отнемат придобити права, вкл. и правото на пенсия. Това означава, че лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава, пише министърът (цитираният пасаж е без редакторска намеса - б.р.)

Министър Петков нарича "внушение" тезата на организациите на хората с увреждания, че планираните промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия“ и казва, че дори и представеният за обсъждане модел да не е съвършен, то "за да се реализира реформа в полза на хората с увреждания, те трябва да бъдат активен участник, а не критичен наблюдател".

"Убеден в това, призовавам към споделена отговорност и очаквам, Вие да бъдете на висотата на националното представителство и да влезете в конструктивен диалог, защото обществената дейност означава не само да се поставят проблеми, но и да се поема отговорност за тяхното решаване. В тази връзка очаквам Вашите предложения относно модела за експертиза на работоспособността, в т.ч. конкретни предложения за организацията, състава на комисиите, методиката, механизмите за контрол и др. 

Национално представителните организации на и за хората с увреждания неведнъж са се доказвали като отговорен партньор на МТСП.  Надявам се, че и сега ще имате волята и отговорността да защитите тази роля на Вашите организации и да участвате пълноценно в обсъждането на реформата на системата за оценка на вида и степента на увреждане и експертиза на работоспособността", се казва още в отвореното писмо на Бисер Петков.