Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург ще се произнесе с решение в четвъртък по делата, заведени от Симеон Сакскобурггоски срещу България заради т.нар. "царска реституция". Това съобщи самата институция. Решението ще е достъпно в интернет страницата на съда преди обед на 12 април.

Трите жалби на бившия цар и премиер и представители на семейството му засягат съдбата на т.нар. царски имоти. Първата жалба е още от 2010 г. - след като през есента на 2009 г. 41-ото Народно събрание прие мораториум върху разпореждането с вещи и имоти, възстановени на наследниците на цар Фердинанд - под нея са се подписали и други наследници, освен Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза.

Мораториумът бе наложен под условие - до "приемането на специален закон" за имотите на бившия монарх, какъвто до ден днешен така и не е подготвен и приет. Тогавашният национален омбудсман Гиньо Ганев сезира Конституционния съд заради въпросния мораториум. Магистратите обаче отхвърлиха искането с мотив, че омбудсманът няма право да оспорва решения на Народното събрание, а само приети нормативни актове, засягащи правата на гражданите. 

Другите две жалби до Съда в Страсбург са подписани само от царя и княгинята. Те са по повод на трите влезли в сила съдебни решения, с които имотите "Ситняково" и "Саръгьол" бяха присъдени на държавата, а за  имението "Кричим" бе потвърден отказът на държавата да го върне на семейството.

Решението на Съда в Страсбург се очаква да е ключово за това как ще се процедира оттук нататък по темата "царски имоти". В момента има висящи съдебни дела, стигнали до различни инстанции, за някои от имотите на бившщата царска фамилия - става дума за дворец "Царска Бистрица" в Боровец, за двореца "Врана", стопанство "Врана", гори в Рила. В края на 2017 г. През ноември 2017 г. изненадващо се появи новина, че регионалното министерство ще поиска спиране на делата за собствеността на "Царска Бистрица" и "Врана", а работна група в Министерството на правосъдието подготвя споразумение със Сакскобургготски. В началото на декември миналата година идеята за спиране на делата бе ревизирана, но се заговори отново за писане на закон за царските имоти - каквато е препоръката на приетия през 2009 г. мораториум. 

Очаквайте подробности.