Американският президент Барак Обама се обадил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят обстановката в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. 

Двамата се обединили около мнението, че е нужно незабавно и стабилно примирие в източните райони на страната, за да се премине към политически диалог. Президентите обаче са имали и много различия в анализа на ситуацията в тази част на света.

Държавните глави на двете страни са подчертали, че сегашното състояние на международните процеси не отговаря на  интересите нито на Вашингтон, нито на Москва. И на базата на тази констатация са обсъдили бъдещото развитие на отношенията и перспективите за диалог между САЩ и Русия.

Путин заявил на Обама, че разширяването на санкциите срещу Русия ще има само контрапродуктивен диалог и нанася вреди на двустранното сътрудничество, както и на международната стабилност като цяло, се казва в прессъобщение на Кремъл.

Президентът на Щатите изтъкнал, че е много загрижен от увеличаването на руската помощ за сепаратистите в Украйна.  А също и от факта, че Кремъл държи 10-хиляден контингент на 50 км от границата с Украйна, което е по-късо разстояние в сравнение с разположените през пролетта по границата руски части. Обама обърнал внимание на Путин, че Москва нарушава договора от 1987 г., който задължава САЩ и Русия да не създават ракети със среден обсег, съобщи пресофисът на Белия дом.