Въвеждане на регламент на европейско ниво, който да задължи държавите, въвеждащи забрана за движение на дизелови автомобили, да ограничат и износа им към други страни - за това ще пледира министърът на околната среда Нено Димов сред колегите си в ЕС.

Това съобщи самият той пред БНТ днес. По думите на министър Димов забраните за движение на дизелови коли "изкривяват пазара" и е редно, който предизвиква това, да защити останалите страни от Съюза. 

У нас обаче също ще се вземат мерки срещу регистрация на автомобили, излизащи извън еконормите. Една от мерките е да бъдат завишени критериите при техническите преглед - нещо, което вече се случва с промени в закона.

Нево Димов съобщи, че се търси вариант МВР да стане бенефициент по оперативна програма "Околна среда" и със средства от нея да се купуват газ анализатори, с които органите на реда да могат да проверяват на пътя дали колите отговарят на екостандартите.

Електромобилите - без екотакса

Старите автомобили да плащат много по-висока екотакса в сравнение със сега, а за електромобилите тя да е 0 лева - това е друго предложение на Нено Димов, дошло след въпрос в ефира на БНТ. При регистрация на автомобил хибрид таксата ще е много по-ниска, отколкото за останалите коли, допълни министърът.

Скокът на таксата за стари автомобили ще е драстичен при тези, които са по-стари от 5 г. За автомобили на 1 до 5 години цената при регистрация ще се запази. 

По отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление Нено Димов посочи, че амбицията е още за следващия отоплителен сезон да има изисквания към съдържанието на сяра и пепел в брикетите и въглищата. Според него въвеждането стандарти е лесната част - трудната част е контролът по спазването им.