След неколкомесечно сътрудничество трите партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелените", обявиха своя политически съюз. Те поканиха медиите в столичния хотел "Хилтън", за да представят "новото демократично политическо обединение на България". Името е известно от няколко дни - "Демократична България". 

Трите формации обявиха днес правителството си в сянка и подписаха декларация, в която заявяват какви са управленските им идеи и политики.

В екипът за управленска алтернатива влизат познати имена като двамата бивши депутати Мартин Димитров и Петър Славов, които бяха особено активни в миналия парламент при поставянето на въпроси, свързани с енергетиката, администрацията, електронното управление и др. Затова и първият ще отговаря за енергийния ресор, а вторият за "дигиталната трансформация". Дипломатът от кариерата Стефан Тафров, който за последно бе българският посланик към ООН, резонно ще отговаря за външната политика. Бившият служебен министър на отбраната, известен с твърдата си евроатлантическа ориентация - Велизар Шаламанов, ще е отговорник по военните въпроси, икономистът Георги Ганев поема финансите, а тенис шампионката Мануела Малеева - спорта.

В декларацията, подписана от лидерите на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" - Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев, се заявява, че новото обединение ще е "в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество". 

"Нашият идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция", изброяват от "Демократична България".

Оттам поставят като управленски акценти "благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани, конкурентната икономика и ускорен икономически растеж" и "устойчиво управление на природните ресурси".

Съпредседатели на ДБ ще бъдат Христо Иванов и Атанас Атанасов, но решенията ще се взимат и от трите партии.

"Днес е един добър ден за българската демокрация!", започна изказването си пръв при представянето на проекта лидерът на ДСБ Атанасов - взел повод от това, че авторът на тази крилата фраза, емблематична за целия т.нар. демократичен преход - Александър Йорданов, е в залата.

Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", каза той.

"Искаме демократична България. Днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити избора на българския народ. Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции. Дали е република може да се спори, а дали е с парламенрно управление е ясно...

Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г. бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов. - "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България!"

По думите на Атанасов "Бойко Борисов не се притеснява от БСП, тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона."

По повод дебатите, започнати от СДС, за дясното, либералното, консервативното и патриотичното, лидерът на ДСБ посочи:

"Кои са леви, десни, либерали, консерватори – това би имало значение, ако имаше демокрация. Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми."

"Отне ни време да направим това, което правим днес", призна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Днес наистина можем да бъдем обединени", допълни той. И изброи приоритетите пред дясното обединение:

"Свободата - на първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперският авторитаризъм се надига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.

Човешкият капитал – това означава демографският проблем, образователната реформа.

Иновациите,  технологичната революция – те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление, което да знае как да реагира.

Държавност – трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", обобщи Иванов.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи.

Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение Христо Иванов.

 

След което, един по един, бяха представени членовете от екипа за управленска алтернатива, или т.нар. правителство в сянка. 

"За 10 години откакто сме в ЕС съседна Румъния забогатя. Въпросът е какво правим ние в следващите 10 г. Защо не вървят нещата в България – защото държавата вместо да защитава слабите, защитава монополите и картелите. Няма чужд бизнес – ако не си част от картела, хвърлят те, смачкват те; задушава се и малкият бизнес. Няма кой да защити малкия човек, малкия бизнес, предприемачите. 

Т.нар. стабилност е стабилен завой към Москва. В българския парламент няма нито един опозиционен глас. Някой трябва да спре безумните мегаломански проекти като АЕЦ "Белене". Някой трябва да поведе страната в правилната посока – ЕС и НАТО. Това е много трудна задача. На този път останахме само ние. Трябва да съберем и последния честен човек - демократ, за да изпълним тази мисия", посочи Мартин Димитров, на когото е поверен сектор "енергетика".

Икономистът Георги Ганев, който ще отговаря за финансите, допълни, че "има съвсем очевиден интерес България да бъде отклонена от евроатлантическия път и да тръгне по друг – единият е Евразия, другият е с османски привкус".

"В момента няма партия, която да води към евроатлантическия път. Откакто България е в ЕС е извлякла много ползи със сигурност. Но ние далеч не се възползваме по най-добрия начин", допълни Ганев.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница и сайт на "Демократична България", който е на адрес demokrati.bg.

Радан Кънев, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Видео от представянето на новото обединение, вижте тук: