Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепя Великобритания в заключението й, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с новичок. Британските власти твърдят, че само Русия може да произведе химикала.

ОЗХО не споменава името на отровата в публичното си заключение, но обявява, че се съгласява напълно с резултатите от разследването в Обединеното кралство.

"Няма алтернативно обяснение кой е отговорен - единствено Русия има средства, мотив и изгода", заяви външният министър Борис Джонсън.

Екипи на ОЗХО са посетили Солсбъри, където бе извършено нападението, 16 дни след като Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание.

"Експерти от ОЗХО посетиха две места, където двете жертви са били подложени на въздействието на отровното вещество, и са събрали проби от околната среда", заяви през миналата седмица генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу.

Били са взети биометрични проби от Сергей и Юлия Скрипал, както и от полицая, който е бил изложен на въздействието на същото вещество. След това, съгласно установената методика, пробите са били отнесени в лаборатория на ОЗХО и разделени на две части. Едната част от всяка проба е била предоставена на британската страна, а другата - пратена за изследване в четирите лаборатории, акредитирани от ОЗХО.

"Резултатите от анализа на лаборатории на ОЗХО на пробите, събрани от екипа на организацията, потвърждават откритията на Великобритания за вида на токсичното вещество, използвано в Солсбъри, както и за идентичността на жертвите." 

Секретният доклад, изпратен до Великобритания, съдържа всички заключения от проведеното паралелно разследване.

По-рано Русия предложи да се започне ново съвместно разследване по случая "Скрипал". Искането беше отхвърлено с 15 гласа "против" и 6 гласа "за" от изпълнителния съвет на ОЗХО.

Атаката предизвика дипломатически скандал, след като Лондон изгони руски дипломати, за които подозира, че са агенти на разузнаването, и десетки други държави го последваха.

Българското правителство не изгони руски представител, а привика посланика в Москва Бойко Коцев на консултации в София. Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да бъдат изгонени дипломати без категорични доказателства за вината на Русия.

Юлия Скрипал беше изписана от болницата и в момента е "държана на сигурно място". Състоянието на баща й обаче все още е сериозно.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) проведе паралелно разследване по искане на Великобритания. Тя е създадена да контролира спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и всички страни, подписали Конвенцията, са членове на ОЗХО.

Организацията работи съвместно с ООН, но не е част от структурата й. През 2013 г. ОЗХО бе удостоена с Нобелова награда за мир.

Български журналист: Скрипал воскресе

"Иска ми се да ви приветствам с думите "Скрипал воскресе", обади се българският журналист Борис Анзов на първия след Великден брифинг на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Това стана няколко часа след огласяването на доклада на ОЗХО.

"Това е неуместно", отговори веднага "гласът" на руската дипломация.

Русия има редица въпроси към доклада на ОЗХО, заяви Захарова. Според нея редица положения от документа предизвикват у руските експерти въпроси. Москва няма да се доверява на каквито и да било изводи по отношение на случая "Скрипал", докато на нейни експерти не бъде гарантиран достъп до материалите от експертизата на ОЗХО, към цялата реална информация за инцидента, която има Лондон.