Президентът на "Ювентус" Андреа Аниели призова УЕФА да въведе системата за видеоповторения (VAR) в Шампионската лига след снощния скандал в реванша от четвъртфиналите срещу "Реал" (Мадрид).

Предложението му, разбира се, е във връзка с решението на съдията Майкъл Оливър да даде дузпа в добавеното време, спасила "лос меренгес" срещу "Старата госпожа" за 1:3 (3:0 в първата среща). Ситуацията продължава да се дискутира.

"Играчите допускат грешки, също така и съдиите, но в онзи момент реферът тотално изгуби контрол, казва Аниели пред италианските медии. - Той допусна тотален хаос. Което е жалко, защото отборът ни се представи страхотно и показа, както и "Рома" предната вечер, че е възможно да направиш обрат дори от загуба с три гола. Пак казвам, грешки стават. Но съдията изобщо не разчете правилно ситуацията. И тук трябва да отчетем, че разполагаме с технология и трябва да я въведем в Шампионската лига."

Серия "А" е едно от първенствата, в които VAR e налице. Подобно на Бундеслигата, първата лига на Полша и т.н. и т.н. В случай, че някой не е наясно: при спорни ситуации съдиите могат да поискат да гледат видеоповторение на тв екран. И случаите на отмяна на дадено присъждане - дузпа, гол, червен картон и т.н., вече са всекидневие в тези шампионати.

VAR ще има на световното в Русия. Предстои въвеждането и в испанската Примера дивисион. УЕФА засега обаче не иска да заложи на системата за евротурнирите. Както и Висшата лига на Англия.

"Напоследък се нагледахме на мачове, в които съдиите ощетяваха италианските отбори. Така се случи с "Ювентус", имаше дузпа за нас срещу "Реал", с "Милан" на реванша с "Арсенал", с "Рома" в първия двубой на терена на "Барселона"... И снощи пролича, че имаме нужда от VAR. Не е въпросът дали си загубил точки, а в това, че на турнири с много пари и престиж като Шампионската лига се допускат подобни гафове. Не можем да си позволим това да продължава. Явно УЕФА не разполага с добри съдии, това е изводът, който поне аз правя. При това положение трябва да се помогне на УЕФА. Опитвам се да разсъждавам трезво, без да се поддавам на емоции и да проявявам пристрастия", добавя Аниели.