Имаме доказателства, че режимът на Башар Асад е атакувал сирийския град Дума с химическо оръжие, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Би Би Си.

"Имаме доказателство, че през миналата седмица в Сирия са били използвани химически оръжия, най-малкото хлор, от режима на Башар Асад", обяви Макрон пред телевизия TF1.

Френското правителство обаче все още не е решило дали страната да се включи в евентуални военни удари срещу режима на сирийския президент.

"Ще трябва да вземем решение в подходящия момент, когато преценим, че е най-полезно и най-ефикасно", допълни Макрон.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп смекчи острата си реторика срещу режима в Дамаск и съюзника му Русия. Преди два дни Тръмп заяви, че САЩ ще реши до 48 часа дали да удари силите на режима в Сирия. Днес - малко преди изтичането на въпросните 48 часа, той написа в Twitter, че нападение срещу Дамаск "може да стане скоро, а може изобщо да не бъде скоро".

По-рано Тръмп предупреди Русия "да се подготви" за ракетни атаки срещу нейния съюзник Дамаск. Той заплаши, че американските ракети "ще пристигнат" в Сирия и ще спрат Башар ал Асад, когото нарече "животно, убиващо с газ". Руският посланик в Ливан заплаши, че Москва "ще свали американските ракети срещу Сирия", а Тръмп отговори, че "умните ракети идват" предупреди Русия "да се готви".

Германия пък няма да участва в никакви военни удари срещу сирийския режим в отговор на атаката срещу анклава на опозицията. Канцлерката Ангела Меркел добави, че страната все пак подкрепя западните усилия да се покаже, че използването на химически оръжия е недопустимо.

"Германия няма да участва в евентуални - подчертавам, че засега няма никакво решение - военни действия", каза Меркел пред журналисти след среща с датския премиер Ларс Льоке Расмусен в Берлин. "Ние обаче подкрепяме всичко, което се прави, за да се покаже, че употребата на химически оръжия е недопустима."

Според Меркел след атаката в бунтовническата зона край Дамаск е очевидно, че сирийският режим все още разполага с химически арсенал и че сирийските химически оръжия не са били напълно унищожени.

Меркел и Макрон са обсъдили днес по телефона предполагаемата химическа атака. Меркел е изразила пред Макрон опасенията си от това, че намалява способността на международната общност да прилага забраната за използване на химически оръжия, се казва в съобщение на правителствената канцелария в Берлин.

Днес се очаква и Великобритания да излезе с позиция относно атаката в Сирия. Премиерката Тереза Мей свиква заседание на правителството, на което ще бъдат обсъдени възможните мерки. 

Асад: Военна намеса на Запада в Сирия е заплаха за световния мир

Британското правителство смята за необходимо да се вземат мерки срещу използването на химически оръжия в Сирия. Това се казва в изявление, публикувано след спешно заседание на кабинета, свикано от премиера Тереза Мей.

"Правителството постигна съгласие, че е необходимо да се вземат мерки, за да се попречи на използването на химически оръжия от режима на Асад", заяви говорител на кабинета в изявлението.

Правителството смята за "много вероятна" отговорността на Дамаск в предполагаема химическа атака, извършена миналата събота в град Дума, в която са загинали "до 75 души".

"Изявленията на някои западни политици за възможно военно нападение срещу Сирия се основават на изфабрикувани от техните протежета данни", заяви той на среща със съветник на лидера на Иран аятолах Хаменей, който подкрепя режима в Дамаск.

"След всяка наша победа на бойното поле на Запад се надигат гласове и се чуват заплахи срещу нас в опит да бъде променен ходът на събитията. Но такива гласове и евентуални действия няма да допринесат за нищо, освен да засилят нестабилността в региона и да изложат на заплаха международния мир и сигурност."