Шестима са загиналите, а 22-ма пострадали са настанени или прегледани в болници след катастофата на автобус на "Юнион Ивкони" по линията Бургас–София, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Той уточни, че говори за загинали на място при тежкото ПТП.

Катастрофата стана на 27-и километър на АМ "Тракия" след "Траянови врата" преди Ихтиман. Сблъскали са се кола и автобус на "Юнион Ивкони", пътуващ по линията от Бургас за София. 

Сред четиримата, настанени в "Пирогов", има и дете, на то е "в задоволително състояние" по думите на изпълнителния директор проф. Асен Балтов. Предстои му дрениране на белия дроб, защото има гръдна и коремна травма.

Само в "Света Анна" има 10 пострадали - 7 жени и трима мъже, като обаче четирима са в шокова зала в критично състояние. Те имат комбинирани травми, предизвикани от затискането на автобуса. Трима са били в добро състояние.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 11:20 ч. Изпратени са 14 линейки от Елин Пелин, Ихтиман и София.

Снимка БНТ

На мястото на инцидента е предприета организация от Пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи.

Един от пострадалите разказа пред бТВ, че автомобил е ударил автобуса отстрани, при което шофьорът е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката.

„Шофьорът не направи нищо, с което да ни застраши“, категоричен беше мъжът.

На място се вижда и ударено странично плевенско рено. Според Нова тв ударът е дошъл именно от колата с плевенска регистрация. Зад волана е била жена. 

Снимки бТВ

Младен Маринов каза по-късно, че двамата водачи дават своите версии. Сигурното е само, че е имало съприкосновение между лекия автомобил и автобуса.

Пред агенция "Фокус" управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов потвърди, че техен автобус по направление Бургас–София е ударен от лек автомобил на автомагистрала „Тракия“ и при удара е избутан от пътя. Атанасов уточнява, че автобусът е пътувал по направление Бургас–София и е тръгнал сутринта. Той поясни, че шофьорът е жив и е на около 34-годишна възраст. Управителят на „Юнион Ивкони“ също пътува към мястото.

Автобусът е произведен август, 2017 г., той се е движил с 93 км/ч в момента на инцидента, заяви Атанасов. Според техния водач - лекият автомобил се завърта и го удря странично.

И от правителствената информационна служба разпространиха информация по случая. Спешните отделения на Окръжна болница, „Пирогов“ и ВМА са в готовност да приемат пострадали. Линейките се ползват с коридори за бързо придвижване, а по-късно днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети пострадалите в "Окръжна". Той изказва съболезнования на близките на загиналите и благодари на екипите на Спешна помощ. Към мястото пътува по нареждане на премиера Бойко Борисов и вътрешният министър Валентин Радев, който е бил на посещение на ГКПП-Капитан Андреево с холандски депутат.

Движението в участъка в посока София временно бе спряно. Образувалата се колона е огромна, свидетелстват и клипове на очевидци в социалните мрежи:

 

На мястото на инцидента е предприета организация от Пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи, съобщиха от МВР.

Обходният маршрут е старият път: от пътен възел „Ихтиман“ при км 34 по път I-8 Ихтиман–Вакарел, след което се продължава АМ „Тракия“. Алтернативният маршрут за движение е по път I-8 Ихтиман–Вакарел–Нови хан–София.

За последно през ноември 2017 г. премирът Бойко Борисов събра извънредно в неделен ден ръководителите на МВР, транспортното и регионалното министерство по причина - загиналите десетина души в инциденти с автобуси само за няколко дни. По-рано такава среща на МС имаше и през май. Тогава се взе решение да се съблюдава стриктно слагането на колани и на пасажерските места в публичния транспорт. Главният секретар Младен Маринов пък анонсира екзотичната идея нарушителите да бъдат... отвеждани в районното, там да им се състави акт и да им се направи справка за нарушенията.

След един от миналогодишните проблеми с транспортна фирма „Юнион Ивкони“ от Министерството на транспорта съобщиха, че тя има от началото на годината 28 съставени акта за нарушения (към началото на ноември 2017 г., б.р.). Тогава един от собствениците на фирмата - Ивайло Константинов, бе депутат от ГЕРБ и член на транспортната комисия в НС. След катастрофа на рейса на "Юнион Ивкони" по курса София–Слънчев бряг той напусна Народното събрание.

По-късно днес бе съобщено, че министър Ивайло Московски праща АПИ в офисите на "Юнион Ивкони", както и на мястото на инцидента.