Руски депутати работят по законопроект, с който целят да забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

Така Москва ще отвърне на Вашингтон за наказателните мерки срещу руски олигарси от най-близкия кръг до Путин и които доводеха до най-големия спад в стойността на рублата за една седмица. Припомняме, че акциите на най-влиятелните руски компании на фондовия пазар бяха сринати с около 8%, като това повиши и разходите им по обслужване на кредити. 

"Законопроектът бе изготвен на принципа "око за око" срещу неблагоприятните и несъзидателните действия от страна на САЩ, както и срещу въведените санкции върху Руската федерация, нейните граждани и юридически лица," заяви говорителят на руската Дума Вячеслав Володин пред ТАСС.

Руските депутати искат да ограничат вноса на американски лекарства, тютюневи изделия, алкохол, селскостопански продукти, суровини, както и да прекратят сглобяването на произведени в Русия ракетни двигатели на територията на САЩ. Законопроектът също цели да намали вноса на стоки от всички държави, които подкрепят американските санкции срещу Москва. Той също би блокирал износа на уран и части за самолети към САЩ. 

Допълнително, на 16 април, в Думата ще бъде обсъдено и евентуалното прекратяване на сътрудничеството между Русия и САЩ в сферата на ядрената енергия и производството на самолети. Ако бъде приет, законопроектът ще наложи органичения върху наемането на американски работници, включително и на високообразовани професионалисти, както и би спрял американски фирми от участие в руски сделки за приватизация. 

Евентуалните ответни мерки биха имали последици върху американската икономика и редица щатски компании. Американските фирми "Форд Мотор", "Пепси" и "Кока Кола" са инвестирали милиарди в руската икономика след разпадането на Съветския съюз.  

"Засега не сме обсъждали и разглеждали законопроект на депутатите за санкции срещу САЩ", коментира пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него напълно е обясним интересът на руските депутати към възможността за противодействие на държави, които провеждат недружелюбна политика към Русия, както и желанието на народните представители да намалят отрицателните последици от рестриктивните мерки.

"На администрацията на президента ще й е необходимо време, за да анализира идеята на законодателите преди да вземе отношение по темата", обясни гласът на Путин.