Хърватия е поредната страна от ЕС и член на Съвета на Европа, която ратифицира Конвенцията за защита на жените от насилие, по-известна като Истанбулска конвенция. Въпреки протеста в столицата Загреб, парламентът одобри документа с внушително мнозинство - 110 гласа "за" срещу 30 "против", съобщи "Вашингтон пост".

Против решението от самото начало е хърватската Католическа църква, както и десни политически групи. Решението предизвика и разделение сред управляващата (консервативна) партия Хърватски демократичен съюз, но и това не попречи на правителството и на народните представители от различни партии да застанат твърдо зад документа.

Аргументите на противниците на конвенцията в Хърватия и у нас са подобни - съмнението, че документът "узаконява" гей браковете и дава нови права на трансджендър хората.

Българското правителство, за разлика от хърватското, обаче реши да оттегли конвенцията от родното Народно събрание и да отмени решението си, с което я приема за ратификация. Така у нас практически процесът за одобрението или отхвърлянето й от Народното събрание е блокиран. Преди около месец, когато Европейският парламент заседава по темата, представител на Българското европредседателство на Съвета на ЕС така и не се появи на дебатите. Не изпрати и становище. Европарламентът обаче за пореден път призова страните от ЕС да ратифицират конвенцията.

На протестите в Хърватия преди гласуването на парламента, проведени в град Сплит, според местни медии демонстранти скандирали слоган от Втората световна война, използван от пронацисткия режим в държавата по онова време.

Истанбулската конвенция е приета от 2011 г. от Съвета на Европа. До момента сред държавите в Съвета, които не са членки на ЕС, параф под документа не са сложили само Русия и Азербайджан, след като и Армения го направи през януари. Конвенцията е приета и от страни извън ЕС като Турция, Сърбия, Черна гора и т.н. С Хърватия държавите членки на ЕС, ратифицирали окончателно текстовете за превенция и борба с домашното насилие, вече са 18 от 28 - сстаналите са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

В останалите страни, както и у нас, документът е подписан, но не и ратифициран.