Депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Евгений Фьодоров изненада с предложение тази седмица. В интервю за базираната в Санкт Петербург агенция ФАН (Федеральноe агентство новостей) законодателят предлага отмяна на решението за разпускане на СССР.

Трябва в руските съдилища да се разгледа незаконното решение на бившия президент на СССР Михаил Горбачов за откъсването на Украйна и другите територии и, естествено, да отмени това незаконно решение“.

Всъщност не става дума за едно конкретно решение. Съюзът на съветските социалистически републики (СССР) се разпада на 26 декември 1991 г. Преди това Русия, Беларус и Украйна обявяват прекратяване на Съюзния договор на СССР и подписват споразумение за създаване на ОНД (Общност на независимите държави), към която се присъединяват и други републики. На 25 декември 1991 г. Горбачов подава оставка, останалите републики също стават независими държави и СССР на практика спира да съществува.

Сега депутатът от партията на Путин предлага отмяна на „решението“ като рецепта за „решаване на всички проблеми с Украйна“.

И след това да започнем преговори с населението на Украйна за възстановяване на единната държава. Паралелно ще започнем по-остър разговор с НАТО и САЩ, да изнесат инфраструктурата си от Украйна, включително да си вземат и незаконното правителство“, казва Фьодоров.

Повод за разговора е напрежението между Украйна и Русия и задържаните наскоро от Киев руски плавателни съдове.

„Трябва да се знае, че Украйна няма легитимно правителство (правителството на Украйна е международно признато – б.р.). Там управляват интервенти, които с ръцете на украинците, решават свои задачи. Това са задачите на САЩ и техните съюзници“.

Фьодоров казва също, че „с Украйна не трябва да се помиряваме, с Украйна може само да възстановим отношения в съответствие със закона и международното право. Т.е., да възстановим единната държава, от която сепаратистите извадиха Украйна през 1991 г.“

    Изказването на Фьодоров предизвика широк отзвук в Украйна. През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим от Украйна, след проведен референдум в условията на руско военно присъствие.