Вицепремиерът Валери Симеонов е известен с оригиналната си и нестандартна мисъл. Всяка негова тв изява е заредена с очаквания.
В петък той отново не изневери на себе си като обяви, че пушенето на обществени места трябва да бъде разрешено. Частично. С известно благоволение - в театри и зали например все пак няма да се пуши. 

Предлаганите промени в Закона за здравето, както обясни Симеонов, ще са едно от скритите оръжия на НФСБ.

Лобирането за връщането на пушенето в заведенията - основно - не е спряло под различни форми от приемането на забраната през 2012 г.

Сегашните аргументи на вицепремиера са повече от любопитни обаче. И от тях става ясно:

1. Свободното му отношение към закона

"Има двуличие, не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка", съобщи още не кой да е, а един от българските вицепремиери.

Даже даде и конкретни примери - пуши се основно в София, в провинцията по-малко. А най-интересната му обосновка, с който трябваше да демонстрира безкрайната неприложимост на закона - пуши се и в парламента, т. е. след като тези, които са приели правилата, не ги спазват, има ли нужда от още аргументи, колко ненужни са те.

Ето и заключението на Симеонов как трябва да се действа в тази ситуация: Законът не се спазва, следователно...трябва да бъде отменен.

Вероятно само на заблудени умове, които вярват във върховенството на закона, правовата държава и други досадни клишета, би хрумнало питането дали когато има проблем в спазването на даден закон, не трябва да се полагат повече усилия, да се увеличат санкциите, да се засили контролът и т. н., за да се осигури неговото прилагане на практика.

Не, логиката на един от най-силните хора в изпълнителната власт (предполага се) е да иска отмяната на закона.

Какво е това - публично признание за собствената некомпетентност, слабост и безпомощност? 

Та, Валери Симеонов е доказал, че може в някои ситуации да бъде толкова активен. Колко енергично, самоотвержено и почти с голи ръце вицепремиерът се бореше миналото лято с шума по черноморските курорти...Или с пак с едни гърди отблъскваше бабички по границата....Да не припомняме колко важен му е законът, който трябва да се прилага с цялата му строгост, когато стане дума за някой представител на малцинствата, който не си плаща тока или водата.

Освен железният довод, че законът не се спазва, да го отменим, който прави "чест" на всеки министър, вицепремиер и партиен лидер, Симеонов представи и друг необорим аргумент.

2. "В цяла Европа е така".

И, разбира се, така любимият напоследък пример на Австрия.

Оставяме настрана, че "в цяла Европа" съвсем не е така. 

Любопитно е как Европа, която иначе ни налага непатриотични правила, иска да ни мачка и потиска националната ни гордост, изведнъж се превърна в светъл пример. Аргументът "в цяла Европа е така" се прилага много избирателно. Когато стане дума за нещо така омразно като Истанбулската конвенция той веднага се обръща - на много места в Европа не е така. А какво да правим с Австрия, която е приела конвенцията - пример ли е все още?

3. Валери Симеонов е изявен либерал всъщност.

"Голяма част от българите са пушачи. Тези хора имат правото да пушат в обособени помещения, без да пречат на другите, да имат възможност да пушат, особено в заведенията за хранене, за настаняване, на гарите..." Не разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето в заведенията за хранене, резюмира той.

Ако сте възприемали досега оглавяваната от Симеонов формация като антилиберална, популистка и националистическа, време е да преразгледате позицията си.
Той накрая се разкри - като безкрайно загрижен за свободите на пушачите и правата на голяма, но онеправдана обществена група. Малцинство, подложено на дискриминация, както се разбра от думите му...

"Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", допълва той.

Т. е. грижата му е двустранна хем за пушачите, хем за родния бизнес. Либерален патриотизъм в действие. При това съвсем безкористен, нали?

Бележка под линия
Медицинските аргументи за вредата от пушенето даже няма нужда да бъдат обсъждани и припомняни. Нито безкрайно "вдъхновяващата" статистика - първо място по смъртност в Европа, трето в света, страна европейски първенец по инфаркти и инсулти, внушителен процент на болни от рак на белия дроб и т. н. Вероятно основната причина за това е стресът на пушачите, които са лишени от любимите си цигари, докато са на ресторант или кафе. И с решението, което предлага Симеонов нещата рязко ще се подобрят....