Гарантираните от държавата влогове в КТБ до 196 хиляди лева могат да бъдат изплатени като се потърсят раздадените кредити от банката. За целта могат да бъдат наети големи международни фирми, които са специализирани в издирване и връщане на дългове дори от подставени лица. Този вариант за изход от ситуацията предложи икономистът от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването „Седмицата на жИво“ по „Евроком“.

„Има фирми, т.нар. forensic компании, чиято дейност включва разкриването на подставени лица, на кухи структури, за да видят къде са отишли парите и как са източени от една банка. Такива фирми свършиха страхотна работа в Кипър и успяха да върнат голяма част от кредитите“, каза Димитров.

Според него държавата няма нужда да се намесва и никаква част от бюджета не трябва да отива за последиците от КТБ, включително и за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете. Димитров очаква с помощта на международни фирми да бъдат върнати 60-70-80% от онези 3,5 млрд. лева кредити, за които според БНБ и прокуратурата няма достатъчно данни.

Вместо това те искат лесното решение – бюджетът да плати. Защо? Няма такава нужда. Хайде да ги върнем тези кредити, хайде да бъде потърсена отговорност, включително и наказателна за тези, за които няма истински обезпечения или има фалшива информация, или са подставени лица, или има кухи структури“, призова представителят на Реформаторския блок.

Бившият лидер на СДС обясни замлъкването на институциите по темата „КТБ“ с нежеланието на много хора истината да излезе наяве.

„Ако пуснем такива фирми заедно с международен одит, не само ще бъдат върнати парите, ами ще видим от техните доклади и кои са хората, кои са подставените лица, как са работили тези схеми“.

Прогнозата на Мартин Димитров е, че именно най-важните кредитополучатели ще се окажат най-скрити през много фирми, „а ние точно до тях трябва да стигнем“.

Има ли там политици, кои са те, защо са участвали и на каква цена?“, попита реформаторът.