Използването на химическо оръжие е военно престъпление, разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност за въздушната атака от страна на САЩ, Верлкобритания и Франция в Сирия.

"Като част от ЕС, НАТО и международната общност, считаме, че тази военна операция беше проведена, за да покаже международната непримиримост към използването на химическо оръжие срещу мирни граждани", каза Захариева. "Това е забранено и във военни конфликти. От тази гледна точка разглеждаме това като операция като отговор на използването на химическо оръжие, към което сме непримирими."

При въздушните удари, проведени през нощта, целите са подбрани прецизно и няма нито една жертва, припомни министърката на външните работи. Засегнати са само стратегически обекти за производство и складиране на химически оръжия.

"Следим ситуацията от няколко дни. Обединихме се около обща позиция на правителството на България, както многократно сме заявявали категоричната непримиримост срещу употреба на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление."

"Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право".

България е имала информация от няколко дни за рамките, в които ще се проведе военната операция, допълни тя.

Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат отговорност. Необходимо предприемане на мерки за деескалация на напрежнието, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в ирийския град Дума, каза още Захариева.

"Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическо оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. България подкрепя усилията на международната общност, част от която сме ние, за постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия", каза Захариева.

Вицепремиерът подчерта, че единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо и всички международни играчи трябва да положат максимални усилия за възстановяването на формат за водене на преговори.

"Това за съжаление е формат, който виждаме, че не дава резултати, именно в Женева."

При американските въздушни удари няма засегнати български граждани.

"Преди малко премиерът се чу също лично с временно управляващия в Дамаск, който разказа за обстановката и подчерта, че няма засягане на имущество. Посолството не е засегнато, както и няма данни за засегнати български граждани. Ситуацията там в момента е спокойна“, каза още Екатерина Захариева.

Захариева определи руската позиция спрямо въздушните удари като умерена, което дава основание да се смята, че са руското командване е имало информация за предстоящите атаки.

"Не очаквам ответен военен удар от страна на Русия", каза още тя.

Няма заплаха за България и няма нужда от допълнителни мерки. Информация от Дамаск и Турция е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция и към България. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Гранична полиция и военните, които охраняват границата, работят както обикновено, допълни той.