Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган нарече действията на САЩ и техните съюзници в Сирия грубо нарушение на ООН, предаде ТАСС. Според съобщението на пресслужбата на Кремъл в разговора е била обсъдена изострената ситуация около Сирия в резултат на ракетните удари на САЩ и техните съюзници срещу територията на тази страна. 

Президентът на Русия подчерта, че действията на групата западни страни грубо нарушава устава на ООН и на основополагащите норми и принципи на международното право, заяви Кремъл. Руската и турската страна смятат, че е необходимо да се активизира тяхното взаимодействие, насочено към реален напредък на процеса на политическо уреждане в Сирия. 

От съобщението не става ясно какво е отговорил на Путин турският президент.

По-рано вчера обаче Реджеп Тайип Ердоган приветства въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и заяви, че операцията е изпратила послание на сирийския президент Башар Асад, предаде агенция Ройтерс.

"Със съвместната операция на САЩ, Великобритания и Франция в събота сирийският режим получи послание, че неговите зверства няма да останат без отговор", заяви Ердоган на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул.

И допълни:

"Невинният сирийски народ отдавна трябваше да бъде защитен".

Според него военната операция на САЩ, Великобритания и Франция е правилна и оправдана.

"Немислимо е химическите атаки на режима на Асад да останат без отговор", заяви турският президент, предаде БТА.

Ердоган разговаря вчера по телефона и с британската министър-председателка Тереза Мей, а след това и с френския президент Еманюел Макрон.

Макрон изтъкнал пред Ердоган, че иска да засили координацията между двете страни през следващите дни в търсене на политическо решение за Сирия, съобщи Елисейският дворец след телефонния им разговор. Макрон благодарил на Ердоган за изявлението му в подкрепа на ударите, извършени от САЩ, Франция и Великобритания в Сирия, предаде Ройтерс