Германският канцлер Ангела Меркел призова правителството да потърси начини за преодоляване на структурните различия между източните провинции (някогашната ГДР - б.р.) и западната част на Германия, след като данък солидарност, въведен през 1990 г. за тази цел, изтича в края на 2019 г.

 Soli, както наричат налога в Германия, е осигурил до 2016 г. включително почти 17 млрд. евро допълнителни средства за източните провинции. Размерът му е 5.5% и се начислява след достигане на определен доход.

Проучванията показват, че 80% от германците смятат, че са били достатъчно облагани за тази цел и искат налогът да отпадне, съобщи наскоро Германската асоциация на данъкоплатците.

"Ние не трябва да спираме да питаме как да балансираме системните структурни различия между Изтока и Запада в областта на научните изследвания, по отношение на централите на големите компании и в областта на структурната безработица", каза Меркел във видеообръщение, предаде агенция Ройтерс. Тя не предостави подробности за конкретни програми.

Германия е сред държавите, където данъчната тежест е най-голяма. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за 2016 г. в класацията води Белгия, а след нея е Германия, където средно 49.4% от доходите отиват за данъци и осигуровки.

Ангела Меркел, която е израснала в бившата Източна Германия, ще обсъди въпроса, когато се срещне с премиерите на петте бивши източногермански провинции на 17 април (сряда) в Бад Шмидеберг.

"28 години след обединението постигнахме много, но винаги има нужда да се направи още повече", заяви германският канцлер.

Откакто Германия се обедини през 1991 г., петте бивши комунистически източни провинции изостават от западните по заплащане на труда и икономически възможности. Много млади хора напуснаха по-малките източни градове, за да отидат или в по-големите градове на Изток, или в западната част на Германия, и по този начин регионът беше лишен от потенциална работна сила. 

В изявление се казва още: "Федералното правителство иска да използва програма за субсидии, за да гарантира равностоен жизнен стандарт в цяла Германия."

Меркел, която кара своя четвърти мандат като канцлер, съобщи още, че брутният вътрешен продукт на глава от населението в бившата ГДР е около 73% от нивото в западната част на страната, а данъчните приходи също са неравномерни. Пенсиите са около 96% от западните нива, но няма да достигнат 100% до юли 2024 г., каза тя.

В предизборната си кампания от м.г. за четвърти канцлерски мандат Меркел обеща да премахне т.нар. данък солидарност. Чрез него се прехвърляха средства на Изток от по-богатите провинции. Сегашното правителство в Берлин се е съсредоточило върху това да пренасочва средства в помощ на изпитващи затруднения райони, без значение дали са на изток или запад. 

Консерваторите на Меркел и социалдемократите се притесняват от настъплението на крайнодесните на изборите през септември, те постигнаха съгласие да съсредоточат повече усилия върху справянето със структурните различия в бившия Изток и други по-изостанали части на Германия.

Антиимигрантската популистка партия "Алтернатива за Германия" спечели много гласове в източните провинции на изборите през миналата есен, които й осигуриха места в парламента за първи път. Освен това за първи път от 50-те години на миналия век крайнодесни имат такава победа в Германия.

В източната провинция Саксония например "Алтернатива за Германия" бе големият победител, като изпревари на изборите дори консерваторите на Меркел.

Пенсиите са особено болезнена тема, особено за жителите в бившата Източна Германия, като мнозина се притесняват, че пенсиите им биха могли да бъдат засегнати предвид притока на повече от един милион мигранти от 2015 г. насам.