Може би ставам досаден, но ми се струва, че отново лъжем себе си като говорим за "ново обединение вдясно". "Зелените" не са вдясно - вляво са, откъдето и да ги погледнеш са в ляво. "Да, България" е в мнозинството си ляволиберална формация. В нея има фракции, ориентирани към по-консервативен протестантски мироглед, но това не прави от партията "дясна формация". В ДСБ отдавна съжителстват една по-либерална и една по-консервативна фракция. Партията винаги се е позиционирала със съзнанието за принадлежност вдясно.

Но в контекста на нарастващите - и в Европа, и в България - напрежения по линията либерално-консервативно, ДСБ изпитва доста сериозни вътрешни напрежения на идентичност. За да бъдат избегнати подобни напрежения - във и между партиите на "Демократична България" и по-широката демократична общност, старата догма за идентифициране като "десни" трябва да бъде заменена от спокойното разбиране за две неща:

Първо, демократичните обединения в България страдат от все по-ниска представителност - и предвид на голямата емиграция на свои естествени поддръжници, и предвид други политически сили, които отчасти изземват елементи на "дясната" идентичност на демократичната общност от първите 15 години след 1989-та. Тази ниска представителност предполага обединение на демократично мислещите хора, което надхвърля ляво-десните, и дори - либерално-консервативните разделения.

Едно такова обединение обаче е възможно, ако то признава и легитимира вътрешната нееднородност на коалиции като "Демократична България" по оста ляво-дясно и либерално-консервативно. Фракциите от двете страни на разделителната линия се обединяват с по-общи демократични цели - антиолигархични, институционално-реформистки и защитаващи основните демократични принципи за свобода на словото, на медиите и за прозрачно и ефективно правосъдие.

Второ, обединението на либерални и консервативни демократи - на "леви" и "десни" се налага и предвид на все по-острата нужда да бъде защитена европейската и атлантическата ориентация на България във време, когато кремълските сирени в България вият фалшиво за промяна на нашия статут в посока "посредник" или "неутрален". Неутрализацията е съществената първа стъпка към падане обратно в евразийската кошара.

В определен - и то много важен смисъл, отстояването на геополитическата ориентация на България е приоритетна задача, защото само ако съхраним евроатлантическата си идентичност, ще можем свободно да се определяме като либерали, консерватори, леви и десни занапред. В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура. Именно диктатурата съблазнява българската олигархия и политико-идеологическата й прислуга да преместват бавно, но успешно България на изток. Ние сме против диктатурата - затова сме за принадлежност към Европа и атлантическия свят. Оставете схоластичните спорове кой бил ляв, кой бил десен - то се вижда кой какъв е. Трябва да се приемем такива каквито сме и да бъдем заедно дотам, докъдето се простира нашият общ демократичен и проевропейски интерес. Оттам нататък - трябва да имаме толлерантност един към друг в отстояването на различията си.

...

Коментарът е от Фейсбук профила на Огнян Минчев. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.