„Европейският съюз се стреми да намери своето място в глобалната политика, Русия постоянно мени позицията си, а Труция е въвлечена все повече във войната в Сирия. Политическото влияние и мащабността на участващите държави в международни конфликти индиректно оформят световния ред. Но има една част на света, която бива не само индиректно оформена: Балканите. Специфичното географско разположение на региона му е отсъдило трудно място в световната история – от една страна чужди сили имат амбиции за Балканите, от друга местните държави са разединени." 

Германия и САЩ биха определили „обичайната“ политическа обстановка на Балканския полуостров като „нестабилна", поради преобладаващата местна несигурност и политическо насилие, коментира „Геополитикал фючърс“.

Според изданието регионалните трудности могат да бъдат преодолени, ако главното влияние на Балканите идва от Запад. За момента полуостровът е разпокъсан между контрола на Запада, Турция и Русия, като всяка една от трите страни осъзнава ролята на другите „играчи“ в определянето на местната политическата атмосфера.  

ЗАПАДЪТ

Западният контрол идва чрез НАТО – алиансът се опитва да присъедини възможно най-бързо всички държави от Балканския полуостров, като през 2017 г. Черна гора получи членство, а Македония се готви за своето. Западното влияние бе ясно изразено след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания – в знак на солидарност редица балкански страни експулсираха руски дипломати (сред тях не беше България – бел. ред.). Но усилията на Запада да запази политическото си влияние в региона са напразни, тъй като ЕС не може да гарантира същия просперитет и политическа защита, които обещаваше в началото на 21ви век, подчертава „Геополитикал фючърс“. 

ТУРЦИЯ

Турция също е ключова държава в НАТО, но има различен дневен ред в региона, който идва както от задачите, които преследва, така и от историята ѝ на велика сила в Южна Европа. Турция не е достатъчно могъща в момента, за да се наложи на Балканите, а и има по-големи проблеми точно сега в Сирия. Все пак тя бавно прокарва политически и икономически влиянието си в региона. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган не се поколеба да порицае остро и директно премиера на Косово, който уволни вътрешния си министър. (На 1 април Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово Рамуш Харадинай. Причината са уволненията на вътрешния министър и ръководителя на разузнаването заради отвлечените от Косово шестима турски граждани, които бяха върнати обратно в Турция. Според него шестимата арестувани са едни от най- високопоставените функционери от организацията на Фетхуллах Гюлен на Балканите - бел. ред.)

РУСИЯ

Изданието споменава, че руското влияние е най-силно изразено чрез връзките между Москва и Белград. Сърбия има причина да се обърне срещу Запада, тъй като страната не признава Косово като независима държава. В случай че всички останали страни се обединят срещу Русия, Сърбия би могла да играе ключова роля като проводник на руски интереси в региона.

Изданието допълнително коментира, че Балканите няма да се разпаднат, но местните събития трябва да бъдат погледнати като част от един глобален контекст, в който „ЕС няма същото влияние както преди, Русия се е превърнала в един слаб и отчаян световен играч, а Турция няма точни и ясни планове“. Политическата турбуленция в региона може да има последици на световно ниво, поради неговото ключово географско разположение.

„Геополитикал фючърс“ припомня, че все пак Първата световна война е започнала от Балканите. Това събитие само по себе си не означава, че трета световна война ще тръгне от полуострова. Но изданието подчертава, че стратегическият контекст, засягащ Балканите, се променя, което автоматично ще доведе до трансформацията на тази част на Европа.