Две идеи, които биха се понравили на народа, лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Става въпрос за намаляване на броя на депутатите и за орязване на партийните субсидии.

В интервю за в. "Преса" Борисов даде заявка, че щял да работи за реализирането им, ако след парламентарния вот на 5 октомври партията му спечели "стабилно мнозинство" в парламента.

"Парите трябва да се намалят, но сме против премахването на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", посочи Борисов по повод на орязването на субсидиите на партиите.

Темата бе актуална и в началото на мандата на кабинета "Орешарски". Лидерът тогава на БСП - Сергей Станишев даде заявка, че държавното финансиране на партиите, което по закон се полага на формациите, взели поне 1% от гласовете на последния парламентарен вот, ще бъдат намалени. Срещна обаче отпора на ДПС. След дълги преговори управляващите партии решиха да намалят субсидията със символичното едно левче. Така за всеки спечелен глас формациите взимат вече по 11 лв. годишно. 

В момента държавната субсидия на ГЕРБ е близо 12 млн. лв. на година. Отделно партията държи пари и на депозит.

Борисов се обяви и "за" намаляване на броя на депутатите от 240 души на 180.

"Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180", смята лидерът на ГЕРБ.

Намаляването на броя на народните представители не е нова идея като най-голям неин радетел бе лидерът на РЗС Яне Янев. 

Проблемът обаче е в това, че броят на депутатите е записан в конституцията и тя трябва да бъде променена. Юристите спорят дали тази промяна може да мине с гласуване в рамките на редовния парламент (с мнозинство от 3/4) или за целта трябва да се свика Велико Народно събрание.