Президентът Румен Радев трябва да се определи, а не да стои разкрачен – дали е с Русия или с Европейския съюз.

Това коментира неговият предшественик на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев по бТВ. Той директно атакува Радев, който потвърди днес, че отива в Москва вероятно на 21-22 май и даде следната оценка за ситуацията около Сирия: „За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света, вместо да го намалява".

Според Плевнелиев, ако действащият президент продължи да се държи по същия начин, няма да има тежест в ЕС.

„Ако реши да върви на изток, трябва да се определи", повтори предишният държавен глава.

Плевнелиев каза още, че „не един и двама президенти” са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС.

„Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия”, поясни Плевнелиев.

Той обаче не пожела да каже точно с кого е разговарял.

Плевнелиев отново се върна към посещението на руския патриарх Кирил, за да разкритикува за пореден път Радев.

„Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност”, коментира той.

Според него „Радев бос, по мускули, по потник, роклята на първата дама” били неща, които не помагали на българската държавност.

Ударите в Сирия

„Съюзниците удариха с пълно право. Трябва да е ясно, че когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност”, даде своята оценка предишният президент за ударите в Сирия.

Следващ удар бил възможен, ако отново се използва химическо оръжие.

„Но най-отговорно заявявам, че не сме в трета световна война, нито в нова студена война”, коментира Плевнелиев.

В същото време той подчерта, че ситуацията в момента повече прилича на времето преди Първата световна война и коментира, че световните сили трябва да внимават да не започне нов конфликт по случайност.