Обединение "Демократична България" е позиционирано на "западния бряг" на политиката докато старата СДС - майката на всички десни партии, иска да премине на брега на авторитарното и да направи трансджендър трансформация към фашистка партия.

Така зам.-председателят на ДСБ, част от новото обединение - Радан Кънев, коментира в сутрешния блок на бТВ процесите в демократичното пространство. Както е известно, днес СДС има Национален съвет, на който се очаква партията да очертае бъдещата си посока на фона на признанията от страна на лидера Божидар Лукарски, че се говори за съвместни действия с формацията на вицепремиера Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България". През изминалите месеци Лукарски подготвяше почвата за тези общи действия, изказвайки "патриотични" и "консервативни" тези, близки до тези на НФСБ.

"Има много хора в България, които са прозападни, проевропейски, продемократични. Това е здрава основа, но не достатъчна. Ние сме на западния бряг на българската политика. А там нещата са много ясни - там действат ясни правила, принципи, културата на компромиса и взимането на общи решения. Днес СДС има изключително важно решение да взима - в каква посока ще тръгне партията. Вижте, всички сме седесари. През 90-те години искахме прости неща - свобода, законност и демокрация. Днес СДС иска да премине на брега на авторитарното и да направи една трансджендър трансформация - да направи от СДС фашистка парттия", коментира Кънев.

На въпрос дали този път поредното дясно обединение ще проработи, Кънев посочи: "Нищо не става лесно, нито в живота, нито в политиката. И нищо не става от първия опит. А ние имаме опит зад гърба си".

"Смятам, че има основание за надежда, защото този проект хваща две много важни тенденции - външна и вътрешна. - По-силна и единна Европа или разпокъсана. Ние казваме първото. И още: не може 13 години ГЕРБ и Борисов да доминират в политиката и едно дясно обединение да няма отношение към ГЕРБ и Борисов", допълни бившият лидер на ДСБ.

На забележките от създадетя на ДСБ Иван Костов, че партиите, съставляващи новото дясно обединение ДБ  (ДСБ , "Да, България" и "Зелените") имат различия в позициите и политиките си, Кънев посочи, че в същото време имат и много прилики. И даде пример с казуса с Национален парк "Пирин" и концесията на "Юлен" АД за ски зоната в Банско.

"Борбата за власт е трудна - изисква компромиси, изизква да ядеш шамари", посочи още Кънев.

На въпрос дали след като Движение "България на гражданите" напусна Реформаторския блок ще се влее в редиците на ДБ, Кънев препрати към лидерите на ДСБ и "Да, България" - Атанас Атанасов и Христо Иванов.

"Това са лидерите. Аз мога да изразявам позиция. Тези, които не са при нас трябва да намерим начин да ги приобщим", посочи той.