Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел за ситуацията около Сирия и тръбопровода "Северен поток 2", предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл.

Путин е казал на Меркел, че предвожданите от САЩ въздушни удари в Сирия са нарушили международното право и са навредили на мирния процес.

"Обсъдено беше изострянето на обстановката в Сирия и около нея. Президентът на Русия отново подчерта, че действията на групата западни страни, извършила акт на агресия срещу Сирийската арабска република, грубо са нарушили нормите на международното право, включително устава на ООН, и сериозно са навредили на процеса на мирно уреждане на сирийската криза", заяви Кремъл.

Путин и Меркел са изтъкнали "важността от провеждане на обстойно и обективно разследване от намиращата се в Сирия мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)".

"И двете страни изразиха готовност да съдействат за възобновяване на политическо-дипломатическите усилия по сирийския въпрос . . . и да продължат двустранните контакти в тази връзка", заяви Кремъл.

Путин и Меркел също така са обменили мнения по въпроси, свързани с изпълнението на проекта "Северен поток 2".

Германия има специална посредническа роля, която й позволява да държи отворен прозореца за диалог с Русия по сирийската криза, каза днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс. 

Говорейки на пресконференция с Берлин заедно с гостуващия канадски външен министър Кристия Фрийланд, Маас посочи, че блокираният сирийски мирен процес ще бъде предмет на дискусия на срещата на външните министри от Г-7 в Торонто през уикенда. 

"Трябва да използваме този момент, за да задвижим отново политическия процес, - каза той за предстоящата среща, на която Русия няма да присъства. - "Ние се нуждаем и от Русия за този диалог", добави Маас, намеквайки, че традиционно близките отношения на Берлин с Москва могат да улеснят тази цел.